VIDEO ZF Live. Claudia Ionescu, ADR Bucureşti-Ilfov: Multe primării completează greşit documentaţia pentru fonduri europene şi pierd finanţarea

Autor: Roxana Rosu 03.03.2017
Multe dintre dosarele depuse de primării pe proiecte cu finanţare europeană, prin Programul Operaţional Regional (POR), sunt realizate greşit, cei care completează documentaţia uitând uneori chiar să semneze sau să anexeze anumite documente, a spus la ZF Live Claudia Ionescu, director al Departamentului de Promovare Regională şi Investiţii la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov.
 
„De exemplu, pe Axa 5 de regenerare urbană şi patrimoniu cultu­ral, toate dosarele de­puse de primării pentru cereri de finanţare au fost scrise greşit şi acum aşteptăm să relansăm apelul de proiecte.“
 
Claudia Ionescu a precizat că Agenţia pentru Dezvoltare Regională organizează multe evenimente pentru a explica reprezentanţilor primăriilor cum se completează cererile de fonduri UE şi aşteaptă întrebările suplimentare ale acestora pe mail.
 
„Nu putem să scriem noi docu­mentaţia pentru ei. Dar primăriile îşi pot angaja consultanţi. Noi le explicăm la diferite evenimente cum se com­pletează, cât mai clar şi le aşteptăm întrebările pe mail.“
 
Ea a adăugat că este un lucru bun că autorităţile locale mai au o şansă pe Axa 5, după relansarea apelului de proiecte.
 
În ceea ce priveşte dificultăţile întâmpinate de România la absorbţia fondurilor europene, oficialul consideră că de multe ori beneficiarul întâmpină probleme la achiziţii publice şi ulterior la implementarea achiziţiei. „Firma cu care a semnat contractul de achiziţii nu îşi îndeplineşte angajamentul, intră în faliment, sunt tot felul de probleme. Asta duce la întârzieri mari.“
 
În total, exerciţiul financiar 2014-2020 al POR dispune de o alocare de circa 430 milioane euro pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, derularea programului urmând să fie extinsă până în 2023. Bugetul programului s-a redus de la nivelul anunţat anterior, de 450 mi­lioane euro, după ce fondurile din Axa Prioritară 2, pentru IMM-uri şi incu­batoare de afaceri, au fost redistribuite spre alt program.
 
În perioada de alocare anterioară, 2007-2013, fondurile disponibile au fost mai mici, dar au acoperit şi sectorul de microîntreprinderi. În total, pe acel exerciţiu s-au adunat 837 de proiecte pentru Bucureşti-Ilfov, din care doar 311 sunt finalizate şi 5 în implementare.
 
„Fondurile au fost de 1,6 miliarde lei din care s-au rambursat de către Autoritatea de Management peste 1,1 miliarde lei. Banii s-au folosit pentru reabilitări de parcuri şi a unei porţiuni de infrastructură, mai ales în judeţul Ilfov, pentru reabilitări de licee şi şcoli. Sunt multe locaţii frumoase.“
 
De asemenea, 10 milioane euro au fost investiţi în construcţia unei clădiri a centrului de afaceri West Gate, alte proiecte vizând centrul de afaceri Siriului, reabilitarea Arcului de Triumf, care urmează să fie finalizată, refacerea Observatorul Bucureşti, precum şi amenajarea unor parcuri în Buftea şi sectorul 2. „Sunt anumite tipuri de proiecte eligibile prin programul Regio“, a precizat Claudia Ionescu.
 
Actualul exerciţiu aflat în derulare, 2014-2020, se adresează proiectelor de reabilitare termică, eficienţă energetică pentru clădiri rezidenţiale şi publice, infrastructură de transport rutier, sprijinirea tranziţiei spre o economie cu emisii reduse de carbon.
 
În acest caz sunt eligibile şi autorităţile centrale, nu doar cele locale. „Aşteptăm proiecte. Mai sunt axe care urmează să fie lansate.“
 
Programul Regio se lansează la nivel naţional şi apoi pe cele opt regiuni de dezvoltare, din care Bucureşti-Ilfov este cea mai mică şi implicit are alocarea cea mai mică. În cadrul acestui program, prin Axa 3, autorităţile publice pot obţine finanţare pentru reabilitate termică, iluminat, eficienţa energetică a clădirilor publice. De asemenea, pe zona rezi­denţială, primăriile pot depune proiecte pentru reabilitarea blocurilor, pe acest capitol fiind în etapa de evaluare cu finanţarea.
 
„Au fost 72 de proiecte depuse, din păcate 32 au fost respinse, dar avem în evaluare proiecte şi cred că şapte contracte vor fi semnate în curând cu autoritatea de management şi cu beneficiari. E vorba de câteva milioane de euro, în 3-4 săptămâni.“
 
De asemenea, Agenţia pentru Dezvoltare Regională aşteaptă proiecte pe Axa 6, pentru reabilitare de drumuri judeţene.