Brokerul imobiliar CBRE: România atrage tot mai multe investiţii în auto, în special în vest. În Braşov şi Sibiu dar şi la Oradea sunt multe proiecte care se dezvoltă, însă există deja o problemă cu forţa de muncă

Autor: Bogdan Alecu 03.03.2017
  • În total, producătorii de componente rulează pe piaţa locală afaceri de peste 14-15 mld. euro, cu un total de peste 190.000 de angajaţi 

  • Cel mai mare jucător este grupul Continental, cu un business cumulat de peste 2,3 miliarde de euro şi 17.500 de angajaţi.



Infrastructura deja existentă şi conexiunea cu Europa de Vest alături de instituţiile de învăţământ superior şi deja o reţea de furnizori dezvoltată în Timişoara, Sibiu, Braşov sau Oradea continuă să atragă noi investiţii în sectorul auto.

„CBRE realizează managementul proiectului unei fabrici de 24.000 mp pentru Bilstein, parte a grupului german Thyssenkrupp care va produce amortizoare pentru autovehicule. Construcţia noii fabrici a demarat în decembrie 2016“, a spus Gabriel Bălăban, head of building consultancy în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE. Fosta companie Compa Sibiu care producea amortizoare pentru Dacia a fost cumpărată în 1996 de Bilstein, iar acum proiectul este extins cu un greenfield.

Investiţia se va finaliza în a doua jumătate a lui 2019, iar în noua unitate situată în Cristian, jud. Sibiu, se vor produce peste 3 milioane de amortizoare pe an. Terenul total al platformei va avea 46.000 mp, din care 24.000 mp vor reprezenta hala de producţie, spaţiile de birouri, cantina şi vestiarele. De asemenea, 1,3 hectare vor reprezenta parcările, căile de circulaţie auto şi cele pietonale, iar spaţiile verzi, peste un hectar.

„Cele mai multe noi fabrici sunt cele de componente auto. Noua investiţie a Bilstein de la Sibiu este un greenfield. La Timişoara, suntem responsabili de cost control şi monitorizarea proiectului pentru extinderea Valeo în Timişoara Airport Park, parcul industrial deţinut de Globalworth. Noi am monitorizat acolo pentru Globalworth extinderea depozitului Continental de 45.000 mp. De asemenea, sunt discuţii cu investitori pe partea de producţie - cum ar fi cei de pe lămpi de iluminat sau alte componente auto“, a subliniat Gabriel Balaban. În total, producătorii de componente rulează pe piaţa locală afaceri de peste 14-15 miliarde de euro, cu un total de peste 190.000 de angajaţi. Cel mai mare jucător din domeniu este Grupul Continental, cu un business cumulat la peste 2,3 miliarde de euro şi 17.500 de angajaţi

De asemenea, CBRE a supraveghat proiectul celor de la Kimball Electronics din Timişoara, care au construit o unitate de producţie de 6.500 mp pentru echipamente electronice.

„În Braşov şi Sibiu dar şi la Oradea sunt multe proiecte care se dezvoltă, însă există deja o problemă cu forţa de muncă în zonă pentru că investitorii au angajat tot ce se putea angaja până acum“, a subliniat Balaban.

De asemenea, CBRE a fost manager de proiect şi cost control pentru fabrica de elicoptere a Airbus de la Braşov. La Braşov se vor produce elicoptere SuperPuma H215, al căror preţ pleacă de la 13 mil­i­oane de euro, fiind cel mai scump produs realizat în România după 1990.

Airbus Helicopters are în prezent o unitate la Ghimbav (judeţul Braşov) unde repară elicoptere, dar în urmă cu cinci luni a inaugurat o secţie unde va asambla modelul H215. Iniţial, Airbus Helicopters a anunţat că asamblarea H215 va începe la Ghimbav în acest an, însă luna trecută compania a înaintat un nou termen, şi anume cel mai devreme finalul anului 2018.

Olivier Michalon, senior vice president - head of Europe region la Airbus Helicopters spune că demararea proiectului nu este condiţionată de un contract de achiziţie a modelului H215 produs la Ghimbav de guvernul Romaniei, însă afirmă că proiectul ar avea mai multă vizibilitate la nivel mondial dacă România ar cumpăra elicoptere H215 asamblate pe plan local.

În prezent, modelul H215 se ansamblează în fabrica din Franţa, iar Airbus Helicopters a primit comenzi din ţări precum Germania, Spania sau Chile.

Investiţia în unitatea de asamblare de la Ghimbav se ridică la peste 50 de milioane de euro, iar la capacitate maximă fabrica va crea 350 de locuri de muncă.

La capacitatea maximă, fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav va ansambla în jur de 15 elicoptere H215 pe an.

În prezent, în unitatea Airbus din Ghimbav lucrează peste 160 de oameni. Circa 75% din elicopterele pe care Airbus Helicopters le repară şi modernizează la Ghimbav sunt din străinătate.