România se bate cu Ungaria şi Slovacia pentru o investiţie de 200 mil. € a Mitsubishi într-o fabrică de turbine sau motoare. „România are nevoie de astfel de investiţii majore în fiecare oraş al ţării, fie că se numeşte Timişoara sau Vaslui.“

Autor: Bogdan Alecu 06.03.2017
Japonezii de la Mitsubishi iau în calcul România pentru o investiţie de 200 mil. euro într-o fabrică de turbine sau de motoare în Europa de Est, potrivit datelor din piaţă. Pe „lista scurtă“ mai este şi Ungaria, dar şi Slovacia.
 
Constructorul japonez a intrat la finalul anului trecut într-o alianţă cu Renault-Nissan. Astfel, un avantaj pentru România îl poate reprezenta poziţia puternică a grupului Renault pe piaţa locală prin fabrica Dacia de la Mioveni.
 
Mitsubishi Corporation produce în Europa motoare şi turbine pentru motoare supraalimentate prin compania Mitsubishi Turbocharger&Engine Europe cu sediul în Olanda. Compania produce turbine de supraalimentare şi motoare pentru aplicaţii marine, indus­tri­ale, construcţii sau industrie.
 
Pe de altă parte, com­pa­nia nu produce în Europa mo­toare pen­­tru autovehicule.
 
Turbine în Ro­mânia produce Honey­well în Bu­cu­reşti, iar mo­toa­re pentru maşini pro­­duc americanii de la Ford la Craio­va şi francezii de la Re­nault la Mioveni.