Japonezii de la Asahi au primit ultimul ok de la Bruxelles pentru preluarea producătorului de bere Ursus. Mai urmează avizul Consiliului Concurenţei din România

Autor: Mădălina Dediu Panaete 06.03.2017
Grupul japonez Asahi a primit aprobarea Comisiei Europene pentru preluarea activelor SABMiller Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România. Tranzacţia, care include active din România, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia, se ridică la 7,3 miliarde de euro.
 
Astfel, grupul Asahi mai face un pas pen­tru finalizarea tranzacţiei şi, având în vedere că a primit avizul Comisiei Euro­pene, nu mai are nevoie şi de aproparea Con­siliului Concurenţei din România sau din celelalte ţări implicate.
 
Preluarea activelor din Europa Cen­­trală şi de Est vine după ce SABMiller a fuzionat cu un alt gigant din industria berii, AB InBev, iar tran­zacţia a fost condiţionată, printre altele, de vânzarea activelor SABMiller în Eu­ro­pa Centrală şi de Est. Ursus Bre­we­ries îşi schimbă astfel acţionarul şi iese de sub umbrela SABMiller după două decenii. Reprezentanţii Asahi, care au preluat şi brandurile Peroni şi Grolsch, spuneau recent pentru ZF că prin aceste achiziţii grupul va avea o bază de business stabilă în Europa. Grupul japonez este prezent în întreaga lume, având afaceri de circa 14 miliarde de euro anual.