Mizele din spatele unirii BVB şi Sibex: derivate la BVB, câştig din fuziune de 10 milioane de lei şi salvarea Sibex

Autor: Dan Grigore Ivan 07.03.2017

♦ Sibex Bursa de la Sibiu, este de şase ani pe pierderi ♦ SIF-urile, printre cei mai mari acţionari, au împins spre fuziune ♦ 83 de acţiuni Sibex pentru o acţiune BVB ♦ Capitalizare BVB de 275 mil. lei, Sibex de 14,4 mil. lei ♦ Preţ acţiune BVB la 35,8 lei, Sibex la 0,4 lei ♦ Caştig estimat din fuziune 10 milioane de lei.

Candva două mari rivale, bursa de valori de la Bu­cu­reşti şi cea de la Sibiu se pregătesc pentru ma­rea fuziune, un proiect mai vechi, dar care pană în prezent nu a putut fi concretizat din cauza orgo­liilor.

Acţionarii Sibex ar urma să pri­mească o acţiune BVB pentru fiecare 83 de acţiuni deţinute la Sibex, prima de fuziune de pe urma fuziunii s-ar ri­dica la 10 mil. lei, bursa de la Sibiu, de şase ani pe pierderi, ar urma să se des­fiinţeze, iar la Bucureşti ar reveni deri­va­tele, dispărute de pe această piaţă din 2013. Toate aceste aspecte reies din proiectul de fuziune al celor două burse, primul demers de acest fel în d­i­recţia unei singure burse în Romania.

Procesul prin care Bursa de Valori Bucureşti (BVB) absoarbe bursa de la Sibiu (Sibex) pare a fi intrat în linie dreaptă în condiţiile în care acţionarii şi-au dat acordul de principiu, iar în aprilie vor vota cu privire la aprobarea finală. Astfel, această nouă încercare, după cea eşuată în 2006, ar putea rea­duce piaţa derivatelor la Bucureşti, după ce BVB a renunţat la aceste pro­duse în 2013.