Sub presiunea BNR de curăţare a bilanţurilor, rata creditelor neperformante a coborat în 2016 sub pragul de 10%, pană la 9,5%

Autor: Claudia Medrega 07.03.2017

Comparativ cu nivelul din 2014, rata NPL (credite neperformante) s-a înjumătăţit.

Rata creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar ro­manesc a coborat anul trecut sub pragul de 10%, ajungand la finele lunii decembrie la 9,46%, în scădere cu patru puncte pro­cen­tuale faţă de nivelul de 13,5% înregistrat la sfarşitul anului 2015, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Comparativ cu nivelul din 2014, rata NPL s-a înjumătăţit, conform statisticilor ali­nia­te cu noile definiţii ale Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Scăderea ratei NPL sub pragul de 10% a fost dorită şi de BNR, care le-a recomandat băn­cilor comerciale să recunoască creditele ne­performante şi să le scoată cat mai rapid din bilanţuri.

Cu toate că în ultimii doi ani bancherii din Romania au scăpat de o parte impor­tan­tă din povara creditelor "rele", devenind vi­zibile efectele marii curăţenii din sistem, iar calitatea portofoliilor de credite ale băncilor s-a îmbunătăţit, mai există spaţiu de ameliorare. Romania are în continuare unul din­tre cele mai ridicate niveluri ale ratei cre­ditelor neperformante la nivel european, de două ori mai mare faţă de media europeană, potrivit datelor centralizate de EBA.