Polonezii de la Kruk au cheltuit 88 mil. euro pe achiziţii de creanţe în Romania anul trecut

Autor: Anelis Baciu 07.03.2017

Compania poloneză de colectare de creanţe Kruk a investit 88 milioane de euro anul trecut în achiziţii de portofolii din plan local, o sumă de peste două ori mai mare decat cea din 2015.

Reprezentanţii Kruk nu precizează tipul creanţelor achiziţionate, ci spe­ci­fică doar că cea mai mare parte a porto­foliilor sunt de retail, cel mai probabil din sectorul financiar (bănci şi asi­gurări), telecom şi utilităţi. Valoarea in­vestiţiilor realizate în Romania anul trecut de Kruk reprezintă 30% din to­talul investi­ţiilor la nivelul grupului polonez.

Valoarea nominală a creanţelor vandute sau externalizate spre colectare de către bănci şi companii din piaţa romanească a însumat 3,1 miliarde de euro în 2016, în creştere cu 54% faţă de anul precedent.

"Volumul cres­cut de porto­folii de pe piaţa ro­manească s-a da­torat, printre al­tele, şi celei mai mari tranzacţii pe piaţa de profil. Împreună cu IFC (divizia de in­ves­tiţii a Băncii Mon­diale - n. red.), Kruk a achiziţio­nat un port­ofoliu de creanţe cu o valoare nominală de 600 mi­lioane de euro de la grupul Eurobank. În 2016, investi­ţiile Kruk în por­to­folii de creanţe ce­siona­te în Romania au atins cifra de 87,9 mi­lioa­ne euro, cele mai mul­te fiind în portofolii de retail, com­pa­ra­tiv cu 36,6 milioane euro în 2015. Investi­ţi­ile din 2016 ne-au adus o cotă de 35% pe piaţa achi­ziţiilor de portofolii compa­rativ cu 37%, cotă deţinută în anul pre­ce­dent", a afirmat Tomasz Ignaczak, direc­torul general al Kruk Romania.