Importurile de lapte sunt de aproape patru ori mai mari decat exporturile. "Nimeni nu se mai agită să producă. Să creşti vaci de lapte e o muncă grea"

Autor: Roana Rotaru 07.03.2017

Importurile de lapte au crescut cu 22% în primele 11 luni ale anului 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce exporturile au scăzut cu 37% în aceeaşi perioadă, arată cele mai recent date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, Romania a importat lapte şi derivate din lapte cu excepţia branzeturilor de peste 116 mil. euro în perioada ianuarie-noiembrie 2016 şi a exportat de doar 31 mil. euro, importurile fiind 3,6 ori mai mari decat exporturile.

Principalele ţări din care Romania a importat lapte cu sau fără adaos de zahăr, concentrat/neconcentrat sau acru au fost Unga­ria, Polonia şi Germania, iar princi­palele ţări de destinaţie pentru lapte ro­manesc au fost Bulgaria, Grecia şi Ungaria, potrivit INS.

Laptele din import continuă să caştige teren pe piaţa romanească din cauza preţurilor scăzute de achiziţie, în ciuda subvenţiilor pe care fermierii romani le încasează pe cap de vacă.

Anul acesta fermierii vor primi peste 730 de euro pe cap de vacă de lapte, cat reprezintă sprijinul cuplat zootehnic pentru vacile de lapte în campania agricolă din 2016, bani ce vor intra în conturile fermierilor anul acesta. În campania din 2015 cuantumul stabilit pentru aceeaşi schemă de sprijin era cu 100 de euro mai mare.