Primăria Capitalei: După aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, vor putea fi accesate fonduri europene de până la 220 de milioane de euro pentru reformarea transportului public

Autor: Radu Tutulan 10.03.2017

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti – Ilfov a fost dezbătut la sediul Primăriei Capitalei, după ce perioada de consultare
a publicului s-a încheiat pe 22 februarie.

”În sfârşit, după 26 de ani de la Revoluţie, avem un document programatic care abordează întreagă regiune Bucureşti-Ilfov. Faptul că a durat peste un an de zile dezbaterea documentului este un lucru excepţional şi foarte bine că s-a întâmplat asta, oamenii au avut timp să facă observaţii şi comentarii", a declarat Sorin Chiriţă, membru al grupului de lucru pentru mobilitate urbană.

De asemenea, Sorin Chiriţă a precizat că din luna iulie 2016 până în prezent, grupul de lucru pentru mobilitate urbană a sintetizat solicitările ONG- urilor, cetăţenilor şi ale specialiştilor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Ca urmare a analizei propunerilor primite, grupul de lucru pentru mobilitate urbană propune introducerea în PMUD a patru completări a proiectelor din documentul programatic.

”Este vorba de supralărgirea străzii Prelungirea Ghencea, între strada Braşov şi Şoseaua de Centură a Municipiului Bucureşti şi realizarea unui terminal intermodal, comun cu viitoarea staţie de tren din zona haltei Bariera Domneşti. O altă completare vizează modernizarea străzii Barbu Văcărescu şi a străzii av. Alexandru Şerbănescu, de la Şoseaua Ştefan cel Mare până la bulevardul Aerogării şi prelungirea liniei de tramvai până la zona comercială Băneasa. Mai propunem modernizarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai pe bulevardul Dimitrie Pompei şi prelungire până la strada Barbu Văcărescu. A patra propunere se referă la modernizarea şoselei Petricani, între bulevardul Lacul Tei şi sensul giratoriu de la intersecţia bulevardul Pipera, atât pentru sistemul rutier cât şi pentru calea de rulare a tramvaiului. Acestea sunt propunerile pe care le-am cules pe parcursul ultimelor luni de dezbateri şi le facem acum”, a completat acesta.

Reprezentanţii direcţiilor de specialitate din cadrul Municipalităţii au explicat că prin aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, Primăria Municipiului Bucureşti, alături de Consiliul Judeţean Ilfov, vor putea accesa fonduri europene de până la 220 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, dintre care 150 milioane de euro vor fi folosiţi pentru reformarea transportului public.

Alte două proiecte importante pentru Capitală care se vor realiza după aprobarea PMUD sunt extinderea reţelei de metrou, în special magistrala M6
Otopeni şi extinderea zonei Măgurele, pentru a facilita dezvoltarea proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), cel mai mare proiect european de cercetare nucleară laser.

Principalele proiecte ale Municipiului Bucureşti incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov sunt înfiinţarea Autorităţii de Transport Metropolitan Bucureşti – Ilfov; introducerea de benzi de circulaţie cu prioritate pentru transportul public pe o distanţă de 25 km, modernizarea reţelei de mijloace de transport în comun prin achiziţia de 100 troleibuze, 500 de autobuze, dintre care 300 electrice şi 300 de tramvaie.

Proiectul mai presupune şi modernizarea, extinderea infrastructurii de tramvai (41 km cale dublă) şi reabilitarea a aproximativ 1800 de staţii, construcţia de parcări de tip Park & Rîde la punctele cheie de intrare în oraş, construcţia de parcări subterane, amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste de biciclete şi locuri de parcare pentru biciclete), precum şi extinderea sistemului de închiriere biciclete (bike-sharing), crearea de noi zone cu prioritate pentru pietoni şi biciclişti în centrul oraşului, concomitent cu modernizarea spaţiul urban public, se vor îmbunătăţi condiţiile de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusă, se vor realiza pasaje pietonale subterane şi va fi îmbunătăţit sistemul de management al traficului.