Cât de mult s-au curăţat bilanţurile băncilor mari din România: două bănci de pe podium au în continuare rata creditelor neperformante peste 10%

Autor: Claudia Medrega 13.03.2017
Băncile din România au scăpat în ultimii doi ani de o parte importantă din povara creditelor neperfor­man­te, iar calitatea portofoliilor s-a îmbunătăţit, însă mai există spaţiu de ameliorare având în vedere şi faptul că două din băncile de pe podium înregistrau anul trecut în continuare o rată a NPL-urilor (non-performing loans) de peste 10%.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, este în top şi la capitolul neperformanţă, dar şi la amplitudinea ajustării ratei creditelor „rele“. Rata NPL la BCR a coborât la sfârşitul anului trecut la 11,8%, în scă­de­re semnificativă faţă de nivelul de 20,2% la 31 de­cem­brie 2015, în condiţiile reducerii generale a portofo­liu­lui de credite determinată de recuperări, vânzări de por­to­fo­lii NPL şi scoateri în afara bilanţului. Datele NPL au fost raportate de bancă pe metodologia Auto­rităţii Ban­ca­re Europene (EBA). Rata de acoperire cu pro­vizioane a NPL s-a situat la nivelul de 85,3%.

BCR şi-a îmbunătăţit calitatea portofoliului după ce a vândut în mod repetat începând cu 2014 credite proas­te în valoare de circa 2,4 mld. euro. Cu toate acestea, ban­ca mai are împrumuturi neperformante de care tre­buie să scape. BCR a fost unul dintre cei mai activi jucă­tori pe piaţa cu credite neperformante, fapt care a arătat determinarea acţionarului austriac Erste de a curăţa banca locală de împrumuturile proaste, considerate o moştenire din perioada anterioară privatizării băncii.