Cel mai ambiţios pariu din istorie pe maşinile care se conduc singure: Intel a cumpărat Mobileye, o companie israeliană de tehnologie care se ocupă exclusiv de maşini fără şofer, într-o tranzacţie gigant de 15 miliarde de dolari

Autor: Ştefan Stan 13.03.2017

Gigantul american Intel, cunoscut în special pentru producerea de chip-uri şi procesoare, va cumpăra Mobileye, firma israeliană de tehnologie pentru vehicule fără pilot, într-o tranzacţie de 15,3 miliarde de dolari, cea mai mare echiziţie din istorie a unei companii israeliene de hi-tech, scrie Reuters. 

Evaluarea companiie la 63,54 dolari per acţiune reprezintă cea mai mare achiziţie din istorie a unei companii care se focalizează aproape exclusiv pe sectorul de maşini care se conduc singure şi pe sistemul anti-coleziune. Intel a anunţat c se aşteaptă să încheie tranzacţia în următoarele nouă luni. 

Cele două companii deja colaborează cu BMW pe un proiect care ar urma să pună pe şosele o flotă de 40 de maşini fără şofer de test în a doua jumătate a acestui an. Pentru un deceniu, Mobileye s-a bazat pe producătorul franco-italian de chip-uri STMicroelectronics pentru a produce chipuri pe care compania israeliană să le vândă către producătorii de top din industira auto pentru a treia generaţie de sisteme de asistenţă fără şofer. 

Totuşi, cât timp a lucrat cu BMW, Mobileye s-a aliat de asemenea cu Intel pentru a cincea generaţie de chip-uri, care ar urma să fie folosite în vehicule complet autonome, care ar urma să fie livrate în 2021.