Sindicatele şi administraţia CEO Oltenia s-au înţeles să disponibilizeze 1.000 de persoane în mai

Autor: Loredana Ficiu 13.03.2017

Administraţia Complexului Energetic Oltenia va face o mie de disponibilizări în luna mai, sindicatele din companie fiind de acord, luni, cu această propunere, primind, la schimb, promisiunea că primele ocazionale vor fi majorate, în noul contract colectiv de muncă. 

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a anunţat că va face o mie de disponibilizări în luna mai, sindicatele din companie fiind de acord cu apropunerea, aceştia primind, la schimb, promisiunea că primele ocazionale vor fi majorate, în noul contract colectiv de muncă. Liderii de sindicat cer, însă, ca angajaţii care vor fi concediaţi să fie pensionabili, să fi beneficiat de ordonanţe sau să plece la cerere, în schimbul unor salarii compensatorii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După ce Fondul Proprietatea a ameninţat Directoratul CEO cu un proces, pe motiv că nu a respectat numărul de două de mii de disponibilizări prevăzut pentru anul 2017, administraţia şi sindicatele s-au întâlnit, luni, la o nouă rundă de negocieri, în ceea ce priveşte Contractul Colectiv de Muncă.

În urma întâlnirii, administraţia a acceptat să majoreze primele de Paşte şi de Crăciun, de la 700, respectiv de la 550 de lei, la 1.000 de lei pentru fiecare salariat, aceeaşi sumă putând fi oferită de Ziua Minerului şi cea a Energeticianului, care în 2016 a fost în valoare de 700 de lei.

Liderii celor patru federaţii, care au fost prezenţi la negocieri, au fost de acord cu propunerile administraţiei, mai ales că la şedinţele din ultimele zile conducerea companiei a acceptat să ofere şi tichete de masă majorate celor 14.322 de salariaţi, de la 9,8 lei la 15 lei, dar şi cota de cărbune de 10 tone, în bani sau în natură, pentru fiecare angajat.

„Cele stabilite în comisia paritară de luni vor fi redactate şi trecute într-un act adiţional ce va fi semnat de toate federaţiile prezente la negociere. Liderii au fost de acord cu majorarea primelor şi a tichetelor de masă, chiar dacă au pierdut voucherele de vacanţă. Tot aici s-a discutat şi despre programul de restructurare aplicabil anul acesta, mai exact despre plecarea celor 1.000 de salariaţi, în luna mai, din companie. Am cerut ca pe listele de disponibilizare să fie trecuţi salariaţii care mai au doi ani până la pensie, angajaţii care au mai beneficiat de salarii compensatorii, dar au fost reangajaţi în CEO, dar şi persoanele care vor de bunăvoie să plece din companie, în schimbul salariilor compensatorii”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Nicu Bunoica, preşedintele Sindicatului Solidaritatea 2013, din cadrul Federaţiei Univers.

Constantin Creţan, lider sindical la CEO, susţine, de asemenea, că inclusiv cei de la FNME au fost de acord cu subiectele discutate la Comisia Paritară de Negociere, urmând să se stabilească şi alte criterii de disponibilizare, dar şi uniformizarea grilei de salarizare.

„Vor mai fi discuţii până la semnarea contractului colectiv de muncă, dar drepturile salariale în noul contract au fost bătute în cuie ca şi numărul viitorilor disponibilizaţi”, a spus şi liderul Sindicatului Lignitul Oltenia.

Managerul CEO, Sorin Boza, a anunţat, recent, că propunerea administraţiei pentru noul contract colectiv de muncă va aduce o creştere importantă a veniturilor angajaţilor companiei.

„Dupa patru ani numai de tăieri de venituri, vin în atenţia tuturor colegilor mei cu o propunere corectă, ţinând cont de situaţia nesigură a acestei companii pentru care lucrăm toţi! Este primul an în care administraţia propune o creştere de venituri pentru fiecare angajat! Am promis că voi face tot ce îmi stă în putinţă ca toţi cei ce muncesc cu adevărat să vadă în buzunar o creştere faţă de anii trecuţi când doar s-a tăiat din venituri”, a transmis managerul CEO, Sorin Boza, pe o reţea de socializare.

Luni, şi Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor s-a întrunit în şedinţă, pentru a discuta despre disponibilizările din perioada 2017-2018, la nivelul companiei. Reprezentanţii CEO au explicat că vor disponibiliza doar 1.000 de persoane anul acesta şi 740 anul viitor, deoarece, în perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017, Sistemul Energetic Naţional (SEN) a demonstrat că este dependent de disponibilitatea blocurilor energetice ale CE Oltenia pe fondul lipsei de apă şi vânt.

Complexul Energetic Oltenia a reuşit să-şi achite, la timp, toate obligaţiile fiscale către Bugetul Consolidat al Statului. Compania nu a înregistrat obligaţii de plată restante către băncile finanţatoare privind rambursarea de rate, dobânzi şi comisioane, iar obligaţiile de plată către furnizori se află în termenele scadente de plată, conform prevederilor contractuale, reprezentând obligaţii curente.

De asemenea, CE Oltenia şi-a îndeplinit obligativitatea de conformare privind achiziţionarea certificatelor de CO2 aferente producţiei de energie realizate în anul 2016. Singurul aspect pe care nu l-a respectat CEO a fost însă disponibilizarea celor 2.000 de persoane în 2016, din companie plecând doar 800 de salariaţi anul trecut şi nici cifra stabilită pentru anul acesta, tot de 2.000 de salariaţi, actuala conducere acceptând să reducă personalul la o mie de persoane, în luna mai.