Deputaţii amână liberalizarea pieţei gazelor, care era programată pentru 1 aprilie

Autor: Mediafax 15.03.2017

Deputaţii din Comisia pentru industrii şi servicii au respins ieri raportul de modificare a legii energiei, ceea ce înseamnă că liberalizarea pieţei gazelor se amână pentru o dată ce va fi anunţată ulterior.

„Am respins acest raport, pentru că altfel ar fi avut loc un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor, în special a celor casnici. Aşteptăm o argumentaţie mai solidă din partea guvernului şi a ANRE (n.n. - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) şi vrem să vedem şi strategia energetică. Deja sunt semnale că s-au cerut majorări şi cu peste 70% a preţurilor la gaze, ceea ce noi nu putem să acceptăm”, a declarat deputatul Sorin Bumb.

La 1 aprilie era programată liberalizarea completă a pieţei gazelor, ceea ce presupune că inclusiv populaţia - consumatorii casnici - ar plăti acest combustibil la preţul pieţei, fără a mai beneficia de măsuri de protecţie faţă de eventualele fluctuaţii.

La sfârşitul săptămânii trecute, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a anunţat că piaţa de gaze nu e pregătită pentru liberalizarea completă, prevăzută pentru data de 1 aprilie 2017, şi a solicitat o amânare a acestui termen, estimând în caz contrar creşteri dramatice de preţuri mai ales în iarna următoare.