Temerile care-i motivează pe susţinătorii lui Trump

Autor: Catalina Apostoiu 15.03.2017
Susţinătorii preşedintelui ame­rican menţionează adesea dezechilibrele co­merciale, datoria federală şi costul războaielor externe, şi nu asigurările de sănătate sau imigranţii, scrie Wall Street Journal.

Au trecut patru luni de la victoria lui şi puţin peste 50 de zile de când a fost învestit, însă Trump rămâne o enigmă. Primele sale zile ca preşedinte au fost marcate de turbulenţe, iar popularitatea sa a scăzut sub nivelul obişnuit pentru acest moment din mandatul de preşedinte. Şi totuşi, există un grup solid de susţinători care nu sunt impresionaţi de aceste aspecte, ci le văd drept semn că ceva se întâmplă. Îi sunt în continuare loiali preşedintelui; pentru ei, mesajul lui Trump este mai important decât mesagerul.

Există trei surse de anxietate economică pe care susţinătorii lui Trump le menţionează adesea ca semn că lucrurile nu au mers bine la Washington şi ca probleme pe care elitele politice şi financiare ale ţării nu le văd aşa cum le văd ei. Una priveşte creş­terea puternică a deficitului comercial al ţării din 1990, a doua acumularea constantă a datoriilor federale în aceeaşi perioadă, iar cea de-a treia are legătură cu costul total al operaţiunilor din Irak, Afghanistan şi alte regiuni în ultimii 15 ani, de peste 1.500 miliarde de dolari.

Acestea sunt nemulţumirile expri­mate adesea de susţinătorii lui Trump: ne trimitem slujbele şi banii peste hotare, acumulăm datorii pentru copiii noştri şi am cheltuit atât de mult pentru reclădirea altor ţări cât nu am investit în noi înşine. Şi, bineînţeles, singurul politician care pare să le înţeleagă nemulţumirile este Donald Trump.

Îngrijorările exprimate de susţi­nători reprezintă de asemenea un avertisment pentru Trump şi admi­nistraţia sa. Aceste surse de nelinişte privitoare la economie sunt menţionate mai des de susţinătorii lui Trump decât imigraţia sau serviciile medicale, asupra cărora se concentrează acum Wa­shingtonul.

Bineînţeles, faptul că Trump a abordat aceste probleme nu înseamnă că politicile sale vor rezolva totul. De fapt, acestea pot chiar înrăutăţi lucrurile.

Totuşi, ceea ce contează pentru susţinătorii lui Trump deocamdată este că li se recunosc temerile. Aceştia au obosit să audă de la experţi că pro­blemele pe care le văd fie nu contează cu adevărat, fie nu sunt reale.

Poate că Trump nu are răspunsurile, însă, ca fost entertainer, acesta îşi cunoaşte foarte bine publicul.