Cine sunt acţionarii necunoscuţi ai Blue Air: Zbuciumul brandului creat de Nelu Iordache

Autor: Mirabela Tiron 15.03.2017
Blue Air este, după cifra de afaceri din 2015 a şasea cea mai mare companie antreprenorială din Bucureşti. Firma este controlată din 2013 de Teodor Cristian Rada, Marius Puiu, Tudor Constantinescu şi Luciana Păunescu, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Compania aeriană a fost înfiinţată de Nelu Iordache, antreprenor aflat în arest în prezent şi judecat pentru fapte de corupţie.
 
Doar unul dintre cei patru acţionari ai Blue Air a ieşit public de la preluarea companiei, singura ”voce“ din Blue Air fiind în continuare Gheorghe Răcaru, la fel ca şi în perioada în care compania era controlată de Nelu Iordache.
 
Anul trecut, Blue Air a transportat 3,59 milioane de pasageri pe toate rutele operate, faţă de 2 milioane de persoane în 2015, trafic ce a dus compania pe locul doi în topul celor mai mari jucători de pe piaţa locală, loc ce era ocupat anterior de compania de stat Tarom. ”BlueAir a avut anul trecut cea mai accelerată expansiune pe piaţa locală, a lansat zboruri în peste 25 de noi rute şi a dezvoltat flota până la 25 de aeronave.
 
„Continuăm să creştem flota de avioane, mai aşteptăm trei avioane, pe care le vom folosi în orarul de zbor de vară. Vom consolida şi operaţiunile de pe bazele de pe care operăm, Bucureşti, Bacău, Iaşi, Constanţa şi Cluj Napoca din ţară dar şi Larnaca, Torino şi în curând Liverpool“. Şeful companiei a spus că va continua operarea pe Bucureşti-Roma, rută pe care există un parteneriat în code share cu Alitalia, după ce operatorul italian a anunţat că se retrage de pe piaţa locală.
 
Anul acesta BlueÊAir deschide 16 curse noi doar de pe aeroporturile din România. Avioanele companiei au decolat la început de an din Bucureşti spre Tel Aviv, spre Bordeaux şi Copenhaga din iunie. Tot anul acesta BlueAir va avea curse noi şi de pe aeroportul din Cluj Napoca, urmând să zboare spre Londra (martie), Larnaca (aprilie), Nisa (aprilie) şi Hamburg (iunie).
Blue Air îşi va consolida poziţia şi pe aeroportul din Constanţa, de pe care lansează zboruri spre Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara din iunie dar şi spre Paris şi Roma din aprilie. Şi din Iaşi compania va lansa curse noi spre Berlin şi Valencia din iunie 2017 iar din Oradea va avea curse spre Torino din martie 2017. Compania va mai opera curse din baza de la Larnaca (către Birmingham) şi patru din baza de la Liverpool.
 
În 2015, compania a finalizat cu afaceri de 900 milioane de lei (202 milioane de euro), arată datele de la Ministerul de Finanţe. Pe piaţa aeriană competiţia este din ce în ce mai puternică odată cu dezvoltarea transportatorilor low-cost.