Comisia Europeană: Politica economică a României are nevoie de o co­recţie. Ministerul Finanţelor: Nu depăşim deficitul bugetar, dacă trebuie tăiem din cheltuieli

Autor: Iulian Anghel 16.03.2017

Ministrul de finanţe Viorel Ştefan susţine că guvernul nu admite depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB şi, dacă va fi vreo temere în această privinţă, vor fi tăiate cheltuielile. „Suntem pregătiţi să in­ter­venim cu măsuri de reducere a chel­tuie­lilor“, a spus ieri Ştefan la lan­sa­rea Raportului de ţară pe 2017, care anticipează tocmai depăşirea de­fi­citului bu­ge­tar în 2017 până la 3,6% din PIB.

Veniturile statului au scăzut în ianuarie cu 5,7% faţă de ia­nuarie 2016. În primele două luni din an, Fiscul a colectat mai puţin cu 0,9% faţă de primele două luni din 2016. Or, pen­tru a face faţă cheltuielilor pro­mise de partidul de guver­nământ în campanie, Finan­ţele nu doar că au majorat de­fi­citul până spre limita de 3% din PIB (2,98% din PIB pe cash), ci au ridicat şi ţinta de ve­­nituri: plus 14% venituri bu­getare în 2017 faţă de 2016. O colectare sub ţintă pune în faţa guvernului alegerea: ori de­pă­şirea deficitului, ori tăie­rea de cheltuieli. Or, după cum a spus ieri ministrul finan­ţelor– pentru prima dată de la preluarea mandatului –, dacă se va ajunge acolo vor fi tăiate cheltuielile nu majorat deficitul.

„Politica economică a României are nevoie de o co­recţie“, a opinat ieri Istvan Szekely, director la Direcţia Eco­nomie şi Finanţe din cadrul Comisiei Europene.