Creşterea din retailul farma se vede în numărul de farmacişti: plus 60% în şase ani. „Concentrarea în oraşele mari nu este în folosul farmaciştilor. Pune presiune pe salarii. Cei din oraşele mici au salarii mai bune.“

Autor: Georgiana Mihalache 17.03.2017

Numărul farmaciştilor români a ajuns anul trecut la aproape 23.000, după o evoluţie constantă în ultimii ani generată de creşterea cifrei de şcolarizare din fa­cultăţile de pro­fil, dar şi a farmaciilor înfiinţate până în 2010 care au atras in­teresul tinerilor.

,,În 2004 erau 110 absolvenţi pe an şi apoi au urmat generaţii în care au fost 300 pe an. (...) Creşterea din 2010 până în 2015 este urmare a cifrei de şcolarizare diferite. A existat un interes, cel puţin până prin 2010, când înfiinţările de farmacii erau la ordinea zilei. După limitarea excepţiei la criteriul demografic, înfiinţările s-au estom­pat şi acum suntem în situaţia în care avem un număr relativ mare de far­macişti“, a spus pentru ZF Răzvan Pri­sada, vicepreşedintele Colegiului Far­maciştilor din România (CFR).

Dificultăţile din piaţa farmaceutică date de termenele mari de plată ale Casei de Asigurări către farmacii au influenţat şi numărul de candidaţi ai facultăţilor de farmacie, explică Răzvan Prisada.