ASF: Toată lumea pierde din plafonarea tarifelor la RCA, pierd societăţile, pierd şi asiguraţii

Autor: Anelis Baciu 18.03.2017

Continuarea plafonării tarifelor pen­tru poliţele auto obligatorii (RCA) nu este o măsură susţinută de Autorita­tea de Supraveghere Financiară (ASF), în condiţiile în care îngheţarea preţu­ri­lor ge­nerează pierderi tuturor actorilor din piaţă. 

„Toată lumea pierde din plafonarea ta­rifelor la RCA, pierd societăţile de asi­­gurări, pierd şi asiguraţi, parte din ei, pen­tru că ne-am trezit în situaţia în care se plâng unele categorii de cli­enţi, de exem­plu pen­sio­­narii, ca au fost pe­na­lizaţi. Pe de altă parte, se plâng unii asi­guraţi că au fost în­ca­draţi gresit pentru că ci­ne­va a făcut o schemă „extra­or­di­na­ră“ de bo­nus-ma­lus. Pierde toată lu­mea, din nefericire“, a spus Paul Mitroi, direc­tor în cadrul Direcţiei de regle­men­tare şi autorizare pe sectorul asigu­rări şi reasigurări din ca­drul ASF, în cadrul Co­nferinţei Anuale a Brokerilor de Asi­­gurări şi Pensii. Siste­mul bonus-malus a fost modificat în sen­sul în care s-au egalizat clasele de bonus şi malus. Această măsură este în dez­avantajul şo­fe­rilor cu istoric bun de dau­nă, redu­ce­rile de preţ fiind mai mici de­cât cele pre­văzute în schema anterioară. 

Discuţiile pe tema tarifelor RCA s-au reluat, în condiţiile în care se apro­pie ter­menul de expirare a plafonării. Înghe­ţarea tarifelor la RCA pentru toa­te categoriile de clienţi a fost introdusă pe 18 noiembrie 2016 printr-o ordo­nan­ţă de urgenţă emisă de guvernul Cioloş. Plafonarea tarifelor la RCA este vala­bilă timp de şase luni, ceea ce înseamnă că pe 19 mai piaţa ar trebuie să treacă din nou la preţuri libere. Trecerea nu va fi însă directă, iar pentru o perioadă com­paniile de asigurări va trebui să vân­dă poliţa RCA luând în calcul un tarif de referinţă stabilit de ASF împre­ună cu un consultant independent şi spe­cialişti de la Banca Mondială.