Topul celor mai mari exportatori din economie: Schimbare în top 3 anul acesta. Doar trei antreprenori în top 100 exportatori

Ziarul Financiar 18.03.2017

Automobile Dacia şi-a men­ţi­nut poziţia de lider în topul ex­por­ta­torilor şi în 2016, însă o re­pre­zentanţă a grupului Honey­well a urcat pe locul doi făcând schimb de poziţii cu Rompetrol Rafinare.

Datele centra­liza­te de ZF pe baza infor­ma­ţi­ilor trimise de INS arată că 266 dintre cei mai mari 500 de ex­por­tatori se află şi în top 500 im­portatori, un clasament condus tot de Auto­mobile Da­cia. Constructorul auto este ur­mat în to­pul importatorilor de două com­panii petro­liere, Rompetrol Rafinare şi Petrotel Lukoil.

INS a furnizat doar topurile provizorii ale exportatorilor şi importatorilor din 2016, fără valoarea livrărilor externe pe fiecare companie în parte. Totuşi instituţia arată că top zece ex­por­tatori generează 17,4% din total exporturi, respectiv 10 miliarde de euro, în timp ce top zece importatori sunt responsabili de 12,8% din importuri.

Economia locală a avut anul trecut aproape 21.900 de companii care au derulat activităţi de export de bunuri, cu 300 mai puţin faţă de anul 2015. Numărul total al com­pa­niilor importatoare este de patru ori mai mare faţă de numărul exportatorilor, mai arată datele INS.

Între primii 50 de exportatori din eco­no­mie nu se află niciun business antreprenorial, pri­ma prezenţă a firmelor cu capital privat româ­nesc fiind a producătorului de mobilă Aramis Invest din Baia Mare. Compania cont­rolată de Vla­dimir Iacob şi Marius Şelescu se află pe locul 54, urcând două poziţii faţă de anul anterior. În top 100 se mai află trei com­panii antreprenoriale, respectiv Romcab Târgu-Mureş - una dintre cele mai răsunătoare insolvenţe din acest an, Gersim Impex, dar şi Compa Sibiu.

Vezi topurile exclusiv pe www.zfcorporate.ro