Principalele 20 de economii ale lumii renunţă la angajamentele privind comerţul liber şi protejarea climei, din cauza opoziţiei SUA

Autor: Mihai Draghici 19.03.2017

Declaraţia finală a reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale desfăşurată în orăşelul german Baden-Baden nu a menţinut promisiunea tradiţională de susţinere a comerţului internaţional liber, în contextul atitudinii protecţioniste a Administraţiei SUA. Comunicatul final nu include nici angajamentul finanţării acţiunilor pentru contracararea modificărilor climatice.

În campania electorală, Donald Trump, actualul preşedinte al Statelor Unite, a exprimat scepticism privind schimbările climatice, calificând "escrocherii" teoriile în acest sens.

"Regret că discuţiile nu au reuşit ajungerea la o concluzie satisfăcătoare asupra a două priorităţi absolut esenţiale pe care oamenii din întreaga lume şi Franţa ar fi vrut să observe în agenda G20 de acţiuni ferme", a reacţionat Michel Sapin, ministrul francez de Finanţe.

Gazda reuniunii, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble, a adoptat un ton conciliant, notând că în Statele Unite atribuţiile finanţelor şi relaţiilor comerciale sunt în sarcinile a două persoane.
"Problemele comerciale nu sunt responsabilitatea ministrului Finanţelor, de aceea este puţin mai complicat, este adevărat", a spus oficialul german.

"Aceasta este prima mea participare la o reuniune G20, astfel că declaraţia finală nu este neapărat relevantă din punctul meu de vedere. Înţeleg care este dorinţa preşedintelui şi politicile lui, le-am negociat de aici", a încercat să argumenteze Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei.

Preşedintele SUA, Donald Trump, pare să aibă, sub sloganul "America pe primul loc", o abordare protecţionistă în materie de comerţ internaţional, el contestând o serie de acorduri internaţionale de liber-schimb şi avertizând cu impunerea de taxe vamale suplimentare companiilor care aduc în Statele Unite produse fabricate în alte ţări.