Israelul avertizează Siria cu bombardamente dacă va încerca să doboare avioane militare israeliene

Autor: Mihai Draghici 19.03.2017

Israelul "nu are niciun interes să se implice în războiul civil din Siria sau împotriva preşedintelui Bashar al-Assad; nu avem nici interesul de a intra în confruntări militare cu Rusia", a declarat Avigdor Lieberman duminică.

"Principala noastră problemă este transferul de armament ultrasofisticat din Siria spre Liban. De aceea, de fiecare dată când identificăm vreo tentativă de contrabandă cu armament care ar schimba echilibrul tactic, vom acţiona pentru a o bloca. Nu va exista niciun compromis în această privinţă. Când Israelul decide să acţioneze înseamnă că există un argument puternic", a subliniat ministrul israelian al Apărării.

Un sistem israelian antibalistic a interceptat zilele trecute o rachetă siriană S-200 trasă spre avioane de vânătoare israeliene care atacaseră ţinte din Siria.

"Data viitoare când apărarea antiaeriană siriană va viza avioanele noastre, o vom distruge. Nu vom ezita; securitatea Israelului este mai presus de orice altceva; nu vom face compromisuri", a atras atenţia Lieberman.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Rusia, Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad. Pe de altă parte, Iranul este acuzat că transferă armament prin Siria organizaţiei fundamentaliste şiite Hezbollah, activă în sudul Libanului şi unul dintre inamicii Israelului.