Soluţia FMI la creşterea deficitului bugetar peste ţinţă: Ar trebui amânată creşterea punctului de pensie, o măsură prevăzută să se întâmple anul acesta

Autor: Roana Rotaru 20.03.2017

Reza Baqir (foto), şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,7% din PIB anul acesta şi avertizează guvernanţii că dacă continuă să reducă taxele şi să crească salariile şi pensiile, conform planului de guvernare asumat înainte de alegeri, datoria publică se va adânci în următorii ani.

„Noi estimăm că, fără să fie luate alte măsuri faţă de cele care sunt incluse deja în buget, deficitul bugetar va fi de 3,7% din PIB în 2017. Vedem provocări tot mai mari şi pentru anul viitor, pentru care preconizăm un deficit de 3,9% din PIB. Ar trebui amânată creşterea punctului de pensie”, a declarat şeful misiunii FMI vineri, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Băncii Naţionale a României (BNR).

Şeful FMI afirmă că nu mai este loc de scăderi de taxe şi impozită şi recomandă guvernanţilor români să treacă de la o politică care încurajează consumul la una care susţine investiţiile, dacă îşi doresc ca tot mai mulţi români să pătrundă în clasa de mijloc într-un mod sustenabil.