Studiu ING: Investitorii vin în România pentru forţa de muncă scăzută şi merg în Polonia pentru forţa de muncă educată

Autor: Mediafax 20.03.2017

România şi Bulgaria sunt ţările din Europa Centrală şi de Est care oferă costuri de muncă atractive pentru inves­titori, în timp ce Polonia excelează la capitolul educaţie, potrivit unui studiu al grupului financiar ING.

Avantajele Europei Centrale şi de Est sunt repre­zen­tate de costul muncii şi disponibilitatea forţei de muncă. Dezavantajele sunt reprezentate de încrederea redusă pe care o oferă sistemul de justiţie, sistemul educaţional şi infrastructura de trafic, arată studiul ING, citând o analiză a Deloitte.

La capitolul salarii, ING evidenţiază faptul că salariile cresc repede în statele din Europa Centrală şi de Est, poate prea repede pentru a fi sustenabile.

Mai mult, reformele din sistemul de învăţământ din România şi Bulgaria întârzie, ceea ce sugerează provocări pe termen mediu pentru piaţa muncii, se arată în documentul citat. În schimb, în Polonia, unde reforma edicaţiei a început acum zece ani, rezultatele se văd pe piaţa muncii şi în nivelul de educaţie.

Potrivit studiului ING, majoritatea ţărilor ECE au înregistrat îmbunătăţiri la capitolul competitivitate. Bulgaria este cel mai bun reformator din Europa Centrală şi de Est la acest capitol, dar, comparate cu Germania, ţările nu înregistrează aceleaşi performanţe la capitolul infrastructură şi calitate educaţională, relevă studiul citat.

Investitorii sunt atraşi de piaţa internă a ţării sau a regiunii (37%), în timp ce 30% vor infrastructură logistică şi de transport, 29% vor o creştere a productivităţii pentru companie, 24% din respondenţii studiului sunt interesaţi de costurile de muncă, iar 22% îşi doresc un nivel al abilităţilor de muncă, arată o altă analiză, realizată de Deloitte şi citată în studiul ING.