Avertismentul FMI: Deficitul bugetar va ajunge la 3,7% din PIB în 2017. Nu mai este loc de reduceri de taxe

Autor: Roana Rotaru 20.03.2017

Reza Baqir, şeful misiunii Fon­dului Monetar Inter­na­ţional (FMI), estimează că deficitul bugetar al Ro­mâniei va ajunge la 3,7% din PIB anul acesta şi avertizează gu­vernanţii că dacă continuă să reducă taxele şi să crească salariile şi pensiile, conform planului de guvernare asumat înainte de alegeri, datoria publică se va adânci în următorii ani.

„Noi estimăm că, fără să fie luate alte măsuri faţă de cele care sunt incluse deja în buget, deficitul bugetar va fi de 3,7% din PIB în 2017. Vedem provocări tot mai mari  şi pentru anul viitor, pentru care pre­conizăm un deficit de 3,9% din PIB“, a declarat şeful misiunii FMI, vineri, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Băncii Naţionale a României (BNR).

Şeful FMI afirmă că nu mai este loc de scăderi de taxe şi impozite şi recomandă guvernanţilor români să treacă de la o politică care încurajează consumul la una care susţine investiţiile, dacă îşi doresc ca tot mai mulţi români să pătrundă în clasa de mijloc într-un mod sustenabil.

„Schimbările succesive de legislaţie au făcut ca structura bugetului să fie rigidă şi aici mă refer la tăierile succesive de taxe şi creşterile succesive de salarii şi pensii,  făcute în detrimentul investiţiilor publice, care au făcut ca structura bugetului să fie mai puţin flexibilă la şocurile şi vul­nerabilităţile ce pot apărea. Nu mai este loc pentru alte reduceri de taxe dacă scopul este să păstrăm flexibilitatea bugetului“, a  spus Reza Baqir.

Pentru reducerea deficitului bu­getar, şeful misiunii FMI consideră că politica fiscală din România ar trebui să se concentreze pe creşterea colectării de taxe la bugetul de stat, iar banii încasaţi ar trebui cheltuiţi mai eficient şi mai moderat.

„Prima măsură ce poate fi luată pentru reducerea deficitului bugetar se referă la eficientizarea cheltuielilor, să fiţi atenţi ca banii să fie cheltuiţi acolo unde sunt necesari şi productivi şi să fie tăiaţi de unde nu sunt neapărat necesari.  În al doilea rând, ar trebui să vă folosiţi mai mult de bani europeni şi să treceţi de la investiţii din bani publici la investiţii din bani europeni. În al treilea rând, trebuie accelerate reformele ANAF de a colecta mai multe taxe, în contextul în care România are cel mai slab grad de colectare din UE, iar creşterea punctului de pensie, o măsură prevăzută să se întâmple anul acesta, ar trebui amânată“, a spus Reza Baqir.

Ministrul finanţelor, Viorel Ştefan, spunea zilele trecute că este pregătit să taie din cheltuieli dacă deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB, aşa cum prevestesc Comisia Europeană şi FMI. 

Alte declaraţii făcute de Reza Baqir, şeful misiunii FMI: Dacă toate măsurile fiscale anunţate înainte de alegeri şi prevăzute în programul de guvernare vor fi imple­mentate, precum reducerea contri­buţiilor de asigurări sociale sau reducerea TVA, calculele noastre privind impactul acestora indică că în perioada 2017 – 2020 deficitul bugetar va creşte cu 5,5 procente pe parcursul urmă­torilor ani.

Ipotetic vorbind, dacă vreun stat membru ne cere ajutor pentru sprijin financiar, am fi fericiţi să-i ajutăm. Nu am avut discuţii cu România în acest sens.