Ministrul ceh de Externe: Libera circulaţie a persoanelor ar putea destrăma Uniunea Europeană

Autor: Olimpia Nicolae 20.03.2017

Cehia a fost un susţinător important al libertăţilor fundamentale ale UE, inclusiv al dreptului cetăţenilor de a trăi şi de a lucra în alte state membre, încă de când s-a alăturat Blocului comunitar, în anul 2004.

În cadrul unui interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny, Zaoralek a subliniat că ar putea fi nevoie de un control al liberei circulaţii pentru a sprijini UE.

”Ceea ce spunem este că respectăm libera circulaţie şi alte lucruri, dar rezultatul ar putea fi că din cauza acestor principii uniunea s-ar putea destrăma”, a afirmat ministrul ceh de Externe.

Imigraţia, inclusiv sosirea unui număr mare de oameni din statele mai sărace din estul UE, a reprezentat una dintre probleme majore abordate în cadrul campaniei pentru referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE.

”Atunci când 2 milioane de persoane ce vin din est să-ţi ia slujbele, asistenţa socială şi alte lucruri, poţi încerca de mii de ori să-ţi convingi proprii cetăţeni să se obişnuiască cu asta. Ei nu vor accepta, pentru că ai mers prea departe şi nu le-ai spus adevărul”, a adăugat acesta.

Declaraţiile sale contrastează cu cele ale premierului ceh, Bohuslav Sobotka, care a susţinut că cetăţenii cehi doresc continuarea mişcării liberei circulaţii în cadrul UE.

Ministrul de Externe, membru al partidului Social Democrat, a criticat de asemenea felul în care UE obligă statele mebre ale UE să accepte cote de imigranţi din afara Blocului comunitar.