CJ Cluj investeşte 7,4 milioane de euro pentru închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din judeţ

Autor: Laurentiu Cotu 21.03.2017

Consiliul Judeţean Cluj a demarat o investiţie de 33,3 mil. lei (7,4 milioane de euro) pentru închiderea depozitelor necon­forme de deşeuri urbane din Cluj-Napoca (Pata Rât) şi din loca­lităţile Gherla, Turda şi Huedin.

Lucrările vor viza, în principal, profilarea şi reconfigurarea depozitelor şi acoperirea cu un strat de pământ peste care se va realiza o înierbare a întregii suprafeţe. Vor fi efectuate lucrări de drenaj, puţuri de captare a biogazului, drumuri de acces, sisteme de colectare a apelor pluviale.

„Consiliul Judeţean Cluj a notificat oficial luni 20 martie 2017 Inspecto­ratul de Stat în Construcţii în legătură cu faptul că încep lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri urbane Cluj-Napoca (Pata Rât), Gherla, Turda şi Huedin. Termenul de închidere a celor patru rampe este de un an, dar sperăm ca cea de la Pata Rât să fie închisă în şase luni“, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

CJ Cluj a demarat în 2012 un proiect de construire a Centrului de Mana­gement Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu, de lângă municipiul Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, având ca termen de finalizare luna octombrie 2014.

În valoare de 107,5 mil. lei (aproxi­mativ 24 mil. euro), contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA.

În acelaşi an, liderul asocierii, compania Confort din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.

La finalul anului 2014, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală îm­potriva firmelor care au făcut lucrările la centrul de deşeuri.

La finalul anului trecut, CJ Cluj a semnat un nou contract pentru lucrările rămase de executat la centrul de management integrat al deşeurilor, cu Kranz Eurocenter SRL, în asociere cu Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), valoarea con­trac­tului fiind de peste 111 mil. lei (peste 24 mil. euro).

Termenul de realizare a lucrărilor, potrivit noului contract, este de 14 luni. Lucrările constau în remedierea deficienţelor constatate şi în realizarea staţiilor de tratare şi sortare a de­şeurilor.

laurenţiu.cotu@zf.ro