Agrokor, cel mai mare producător şi retailer de alimente din Balcani, devine bomba din economia croată

Autor: Bogdan Cojocaru 20.03.2017
Prin extinderi agresive şi împrumuturi riscante, Agrokor a ajuns cea mai mare companie privată din Croaţia şi cel mai mare producător de alimente şi retailer din Balcani.

Aceste ambiţii au lăsat compania care are aproape 60.000 de angajaţi în regiune cu datorii de şase ori mai mari decât capitalul.

Banca rusă Sberbank, principalul creditor, vrea să preia controlul afacerii, iar guvernul de la Zagreb face presiuni pentru rezolvarea problemei datoriei, care ar putea destabiliza economia.

Împrumuturile Agrokor se situau la sfârşitul anului trecut la 3,4 mld. euro, iar datoria totală este estimată la 6 miliarde de euro, în timp ce capitalul este echi­valent cu puţin peste un miliard de euro, potrivit Balkan Insight.

Cea mai mare parte a datoriei trebuie rambursată până în februarie 2020.

Compania îşi foloseşte aproape toate veniturile pentru a-şi plăti creditorii, iar în aceste condiţii este practic imposibil atragerea de cash pentru finanţarea operaţiunilor. Sberbank deţine 52% din datoria totală şi 87% din datoria grupului către bănci, potrivit presei croate.

Ruşii au preluat rolul de leader în negocierile cu Ivica Todoric, acţionarul majoritar, iar poziţia lor este cunoscută: vor oamenii lor în boardul de directori, controlul restructurării financiare şi să investească în Agrokor alături de bănci croate dacă Todoric renunţă la management.

Analiştii spun că o opţiune pentru companie este să vândă o parte din activele profitabile şi să schimbe structura acţionariatului. Ziarul sloven Finance scrie, citând surse apropiate situaţiei, că cel mai mare retailer din Rusia, Magnit, ar putea cumpăra active de-ale Agrokor. Magnit ar fi interesat de Mercator din Slovenia, de Konzum din Croaţia şi de Idea din Serbia, toate divizii ale Agrokor.

Principalii furnizori ai companiei urmau să se întâlnească ieri pentru a stabili o strategie deoarece ruşii cer un write-off semnificativ al datoriei, ceea ce le-ar afecta serios afacerile. Aparent, Sberbank a împrumutat recent companiei 300 de milioane de euro pentru acoperirea obligaţiilor financiare pe termen scurt. Furnizorii spun că n-au primit niciun ban.

Rolul Agrokor în economia croată este masiv, veniturile, de 6,5 miliarde euro în 2015, echivalând cu 16% din PIB-ul ţării.

Yieldurile obligaţiunilor externe ale companiei cu scadenţa în câţiva ani au sărit în ultimele săptămâni peste 30%, de la 7-8% în ianuarie.

Todoric a înfiinţat Agrokor ca afacere de familie în 1976.