Nordis Premium Properties: 25% din cumpărătorii actuali de locuinţe noi sunt investitori, care vor randamente de 6-9% pe an

Autor: Roxana Rosu 28.03.2017

Investitorii în locuinţe noi destinate închirierii reprezintă aproape 25% din clienţii actuali şi ei au un comportament diferit faţă de cumpărătorii finali, care aleg apartamentele pentru locuit, sunt de părere  consultanţii Nordis Premium Properties.

Astfel, pentru investitori, cele mai importante criterii sunt preţul (de care depinde randamentul investiţiei) şi zona, respectiv amplasamentul să fie într-o zonă căutată de chiriaşi.

Cumpărătorii finali sunt mai generoşi la preţ, alocă un buget mai mare şi cu 20%, atunci când vor să se răsfeţe, să locuiască în apropierea unui parc, a unei şcoli bune sau să aibă o poziţie privilegiată în ansamblu, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă Nordis. Pentru investitori însă preţul este cel mai important, acesta trebuie să fie cât mai mic, astfel încât locuinţa scoasă la închiriere să asigure un randament cât mai mare.

 „Investiţiile în domeniul imobiliar sunt o variantă foarte bună de plasare a capitalului, oferind un randament superior dobânzilor bancare şi un risc mai mic decât investiţiile pe burse. Pe sectorul rezidenţial randamentele pornesc de la 5-6%, dar pot ajunge şi la 8-9% în cazul apartamentelor achiziţionate în fază de proiect, cand discounturile pot fi semnificative”, declară Florin Poştoacă, Managerul Departamentului de Investiţii din cadrul Nordis.

Atunci când caută un apartament nou ca investiţie pentru închiriere, un cumpărător întreabă de preţ,  care trebuie să asigure un randament de 6-9% pe an, zonă, uşurinţa în administrare (investitorii preferă apartamentele şi nu vilele, pentru că apartamentele sunt mai uşor de întreţinut, au mai puţine cheltuieli curente, reparaţii în timp, taxe şi impozite mai mici), facilităţile ansamblului rezidenţial (piscină, saună, pază permanentă, magazine).