Al doilea an consecutiv pe plus Grupul Eurobank (Bancpost) a obţinut în 2016 în România un profit de 3,3 milioane de euro

Autor: Claudia Medrega 31.03.2017

Grupul grec Eurobank, care deţine în România in­stituţia de credit Banc­post, o divizie de leasing şi una de real estate, a ra­portat pentru anul trecut un pofit net de 3,3 mil. euro, echivalentul a circa 15 mil. lei, potrivit datelor publicate de banca-mamă de la Atena.

Grupul a înregistrat în România re­zultate pozitive în primul şi ultimul tri­mestru, în timp ce trimestrele doi şi trei au fost pe minus. După primele nouă luni din 2016, profitul era de 1,3 mil. euro, iar câştigul din ultimul trimestru a fost de 2 mil. euro. Rezultatul financiar al Eurobank în România a fost afectat anul trecut şi de provizioanele con­sti­tu­ite pentru posibile efecte ale legii dării în plată. În ultimul trimestru din 2016, provizioanele constituite de Eurobank afe­rente activităţii din România cu­mulau 6,3 mil. euro.

Bancpost revenise pe profit în 2015, cu un câştig de 8 mil. euro (35 mil. lei), după ce în 2014 raportase o pierdere de 270 mil. lei. Rezultatul pozitiv din 2015 a fost influenţat de ajustarea chel­tu­ielilor în urma finalizării procesului de redi­mensionare terito­ria­lă. Bancpost şi-a redus la jumătate re­ţeaua teritorială în ultimii cinci ani, de la peste 300 de unităţi la circa 150 în prezent.

Grecii nu au accelerat anul trecut acti­vitatea de creditare pe piaţa locală, ra­portând un sold al creditelor brute acordate de 2,08 mld. lei (9,4 mld. lei), cu aproape 10% sub nivelul din 2015. Pe segmentul creditelor de consum, unde s-a înregistrat cea mai abruptă scădere, soldul era la finele anului 2016 de 366 mil. euro, finan­ţă­rile ipo­tecare au ajuns la 716 mil. euro, în timp ce cre­di­te­le cor­porate au un stoc de 998 mil. euro. De altfel, cre­di­te­le acor­date com­pa­ni­ilor au cea mai mare pon­dere în por­tofoliul lo­cal al Eurobank, acestea reprezen­tând aproa­pe jumă­ta­te din finan­ţările totale.