Alpha Bank România a revenit pe profit în 2016, câştigul fiind de 13,1 mil. euro. Veniturile operaţonale au crescut cu 16%m iar costurile au scăzut

Autor: Anelis Baciu 03.04.2017
Alpha Bank, cea mai mare bancă cu acţionariat grecesc din piaţa locală, a trecut în 2016 pe profit, rezultatul brut cumulând 13,1 mil. euro, potrivit datelor publicate de banca-mamă la Atena. În 2015, Alpha Bank raportase o pierdere 18 mil. euro.

Deşi a reuşit să raporteze profit pe tot anul 2016, se observă că în ultimele trei luni de anul trecut Alpha Bank a fost pe pierdere.

Veniturile operaţionale ale Alpha Bank în România s-au majorat cu aproape 16% anul trecut şi au ajuns la 141 mil. euro, în timp ce costurile operaţionale s-au redus uşor până la 93,4 mil. euro.

Creşterea veniturilor ope­ra­ţionale s-a produs în ciuda faptului că porto­foliul de credite brute al băn­cii a scă­zut uşor anul tre­cut. La finalul lunii de­cembrie Alpha Bank avea un stoc de cre­dite brute în valoare de 2,8 mld. euro, cu circa 1% mai puţin decât la finalul lui 2015. Atât portofoliul de cre­dite cor­porate, cât şi cel de con­sum s-au restrâns anul trecut, Alpha mizând mai mult pe creditele ipotecare care au avansat cu 4%, până la 994 mil. euro.

În timp ce creditarea nu a crescut anul trecut, activi­ta­tea de atragere de resurse a Alpha Bank în România a mar­cat o creştere spectaculoasă, în pofida dobânzilor scă­zute. Astfel, depozitele din portofoliul Alpha Bank au ur­cat cu 25%, până la 1,7 mld. euro.