Andrei Rădulescu, BT: Evoluţia consumului în februarie reflectă un grad ridicat de prudenţă, pe fondul incidenţei unor forţe contradictorii

Autor: Roxana Rosu 04.04.2017

Dinamica anuală a consumului privat se va tempera în perioada 2017-2019, după ce în 2016 s-a consemnat cea mai bună evoluţie din 2007, estimările pentru 2017 indicând un avans de 5%, care va scădea la 4,4% în 2018 şi 4,5% în 2019, a spus Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Anul trecut, consumul a raportat un avans de 7,4% an la an.

Potrivit Băncii Transilvania, acest scenariu privind temperarea consumului este susţinut de perspectivele de accelerare a inflaţiei şi de majorare a costurilor de finanţare, creşterea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi deprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul american, incertitudinile din sfera procesului de integrare economică europeană şi riscurile privind mix-ul de politici economice din România.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi că volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a decelerat pentru a treia lună la rând în februarie, la 4,8% an/an, cel mai redus ritm din mai 2015, luna de dinainte de reducerea cotei TVA la alimente şi servicii de alimentaţie (de la 24% la 9%).

”Considerăm că această evoluţie reflectă un grad ridicat de prudenţă la nivel de consumator, pe fondul incidenţei unor forţe contradictorii: majorarea veniturilor şi momentul pozitiv din sfera creditării în RON vs. tensiunile din sfera publică, incertitudinile cu privire la viitoarele decizii de politică economică şi accelerarea inflaţiei”, comentează Andrei Rădulescu.