Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Leul este o monedă vie şi se comportă sănătos în condiţii de mişcări de capitaluri. În primul trimestru, leul a fost „excesiv de cuminte“

Autor: Claudia Medrega 06.04.2017

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirmă că mo­neda naţională a fost „excesiv de cuminte“ în primul tri­mestru având în vedere tensiunile interne şi inter­naţionale existente şi susţine că leul este „o monedă vie“ care se comportă sănătos în condiţii de mişcări de capi­taluri greu de prognozat.

„Cred că leul a fost extrem, excesiv de cuminte. Nu văd nimic nesănătos legat de evoluţia cursului de schimb. Leul este o monedă care este vie, se comportă sănătos în condiţii de mişcări de capitaluri care în mod frecvent sunt foarte greu de prognozat. Dacă vom considera că o mişcare de 1-2% este o depreciere, cred că este o exa­ge­rare comparativ cu tensiunile interne şi internaţionale din primul trimestru“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară. Moneda na­ţio­nală s-a aflat sub presiune în primul trimestru, resim­ţind un şoc în special din cauza tensiunilor po­litice interne care au culminat cu proteste în stradă şi a incer­titudinilor fiscal-bugetare. Leul a pierdut teren în faţa euro, iar cursul de schimb a urcat în luna martie nestin­gherit de BNR peste pragul de 4,56 lei/euro, până la ma­ximul ultimilor aproape cinci ani, contrar tendinţei regionale.