Cât costă lipsa unei legi a achiziţiilor centralizate: 2 mld. euro, anual

Autor: Bianca Dorobanţu 07.04.2017

Bugetul general consolidat pierde în jur de 2 mld. euro anual din cauza lipsei unei legi a achiziţiilor publice centralizate.

Într-o piaţă de 18 miliarde de euro anual, sunt foarte dese situaţiile în care unul şi acelaşi produs este achiziţionat într-un loc la un preţ dublu faţă de altul. De pildă, pentru un laptop Dell Inspiron, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a plătit anul trecut aproape 2.200 de lei. Acelaşi model de laptop a fost achiziţionat de Uni­ver­sitatea Politehnică Bucureşti la un preţ de 4.519 lei, arată un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP) prezentat ieri.

În aceeaşi măsură, Primăria oraşului Pe­trila a plătit pentru un au­toturism marca Dacia Duster aproape 90.850 de lei, cu 15% mai mult decât Pri­măria Municipiului Turnu Măgurele, care a cheltuit pentru aceeaşi maşină peste 78.800 de lei. Pentru ca sistemul achiziţiilor publice să fie mai eficient, soluţia ar fi înfiinţarea Unităţii Cen­tralizate de Achiziţii Publice, respectiv a unui mecanism de asociere pentru achiziţii comune în plan local, care să urmeze modelul olandez, potrivit reprezentanţilor IPP.

Anul trecut, fostul guvern a avut în plan un astfel de proiect, dar el nu a şi fost pus în practică. Miercuri, ministrul finanţelor Viorel Ştefan a anunţat că o astfel de unitate va deveni funcţională la nivelul Secretariatului General al Guvernului.