Un bucureştean are nevoie de 114 salarii medii sau nouă ani şi jumătate pentru a cumpăra un apartament nou, cel mai mic nivel din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale

Autor: Roxana Rosu 10.04.2017

Aproximativ 12.000 de locuinţe se află în acest moment în dezvoltare în Bucureşti şi împrejurimi şi ar putea fi livrate în acest an dacă dezvoltatorii îşi vor respecta ritmul de construcţie, lucrările la alte peste 2.000 de unităţi urmând să demareze în perioada imediat următoare, cu termene de livrare anunţate pentru 2018, potrivit unui raport de piaţă realizat de către compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.

În acelaşi timp, este estimată o majorare a preţurilor de vânzare cu 5-7% în acest an, în funcţie de segmentul de piaţă şi de cererea existentă pe un anumit segment şi într-un anumit interval de timp.

Gradul de absorbţie a locuinţelor noi s-a menţinut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unităţi până la livrarea proiectelor pe piaţă, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate, în ciuda sincopelor înregistrate pe segmentul finanţărilor.

Indicele de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe noi realizat de către Coldwell Banker România, calculat în funcţie de salariul mediu pe economie, preţurile medii pe metru pătrat şi cursul de schimb leu – euro, a ajuns la începutul acestui an la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale, principalii factori care au dus la această situaţie fiind stabilitatea cursului de schimb şi creşterea generală a salariilor.

Astfel, în prezent sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puţin de nouă ani şi jumătate pentru achiziţionarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti, comparativ cu 119 salarii în urmă cu un an sau o perioadă de aproape 10 ani şi faţă de 395 de salarii medii pe economie sau o perioadă de aproape 33 de ani cât s-a înregistrat în momentul de vârf al pieţei, la începutul anului 2008.

Cea mai mare pondere a locuinţelor care ar urma să fie finalizate în acest an se încadrează pe segmentul mass market, adică 59,5% sau peste 7.200 de unităţi, în creştere faţă de anul anterior cu aproximativ şase procente.

Principala metodă de achiziţie pe acest segment este reprezentantă de finanţările Prima Casă, ponderea acestora fiind de aproximativ 75% din totalul tranzacţiilor. Proiectele încadrate pe acest segment livrează pe piaţă un stoc de locuinţe accesibile din punct de vedere al preţurilor, care variază în medie între 700 şi 950 de euro pe metru pătrat util, preţul reprezentând principalul factor de diferenţiere, urmat îndeaproape de amplasament.

Aproximativ 4.500 de unităţile care ar urma să fie finalizate în acest an pe piaţa rezidenţială din Capitală şi împrejurimi, sau 37% din ofertă, pot fi încadrate în categoria middle market, segment pe care preţurile medii de tranzacţionare sunt curpinse între 1.100 şi 1.300 de euro pe metro pătrat util.

Creşterea numărului de unităţi destinate clasei de mijloc s-a înregistrat pe fondul majorării constante a veniturilor potenţialilor cumpărători şi a cererii pentru locuinţe noi cu un amplasament mai bun, în interiorul marilor cartiere bucureştene, în zone semicentrale, în interiorul inelului median al oraşului sau în apropierea unora dintre cei mai importanţi poli de birouri, precum zona Barbu Văcărescu – Floreasca sau Politehnică – Grozăveşti.

De asemenea, pe segmentul middle market sunt încadrate şi proiecte care includ deja mii de unităţi finalizate, care reprezintă concepte integrate şi în care s-au format deja veritabile comunităţi. Comparativ cu anul anterior, segmentul premium deţine o pondere mai redusă din totalul unităţilor aflate în dezvoltare, de aproximativ 3,5%, sau 500 de locuinţe.

Potrivit datelor Coldwell Banker România, aproximativ 1.800 de unităţi amplasate în proiecte de dimensiuni medii şi mari, cu peste 100 de locuinţe, au fost predate cu întârziere medie de o lună - două, nefiind incluse astfel în statistica oficială aferentă anului 2016, când în Bucureşti şi Ilfov au fost livrate puţin peste 10.000 de locuinţe, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Principalele explicaţii sunt reprezentate de întocmirea cu dificultate a formelor legale de recepţie a lucrărilor, racordarea la reţelele de utilităţi, termenele de finalizare optimiste anunţate iniţial.

Din punct de vedere al zonelor de dezvoltare, cea mai mare pondere a unităţilor care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, de 28,8%, se află în zona de vest a oraşului, zonele de nord şi cea de sud acontând fiecare aproximativ 23% din oferta de ar urma să fie pusă pe piaţă de către dezvoltatori, în timp ce în zonele semicentrale vor fi livrate aproximativ 1.600 de apartamente (13% din oferta nouă).