Companiile din eşalonul doi de la Bursă, ca Oil Terminal sau Electroargeş, au cele mai mari aprecieri de la începutul anului încoace

Autor: Liviu Popescu 11.04.2017
Acţiunile companiilor din eşa­lonul doi al Bursei de Valori Bucureşti, cum ar fi Oil Terminal sau Electro­ar­geş, adică acele companii cu o capita­li­zare de piaţă medie, afişează de la înce­pu­tul anului cele mai mari apre­cieri de la bursă, de 112% în cazul com­paniei pe­tro­liere şi de 70% în cazul Electro­argeş, pe fondul unor ru­laje de 23 mil. lei, respectiv 5 mi­l. lei.

Analiştii susţin că astfel de com­panii au ieşit în evidenţă prin prisma re­zultatelor financiare şi a dividendelor poten­ţiale atractive din profiturile pe anul 2016.

„Aceste două companii au marcat profituri mai mult decât duble în anul 2016, având perspective de randa­mente de dividende de câte 11-12% fie­care“, explică Daniela Ropota, res­pon­sa­bil al departamentului de analiză din cadrul Intercapital. O altă ex­plicaţie posibilă pentru evoluţia acţiu­nilor Oil Terminal poate fi şi memo­ran­dumul votat de guvernul Grin­deanu prin care cere reprezen­tan­ţilor în AGA la companiile de stat să so­licite 90% din profit pentru divi­dende, ceea ce a îndreptat şi investitorii către aceste acţiuni.