Băncile din România au rămas în 2016 pe podiumul celor mai profitabile bănci din Europa. Pe primul loc sunt băncile din Ungaria

Autor: Claudia Medrega 11.04.2017

Pe primul loc sunt băncile din Ungaria.

Băncile din România s-au men­ţi­nut anul trecut în topul celor mai profitabile instituţii de cre­dit europene, în urma cu­ră­­ţării bilanţurilor de mare par­te din creditele neperformante, indica­to­rul de rentabilitate ROE fiind de aproape cinci ori mai mare faţă de media UE. Dar ră­mâ­ne de văzut dacă va reuşi să conserve în anii următori această performanţă.

Instituţiile de credit din România parti­ci­pante la studiul Autorităţii Bancare Euro­pe­ne s-au plasat pe locul doi în Uniunea Eu­ro­peană (UE), după băncile din Ungaria, în funcţie de indicatorul ROE (renta­bilitatea capitalurilor), care a ajuns la 15,7% la sfâr­şitul anului 2016.

Indicatorul ROE pentru băncile din România este de aproape cinci ori mai mare decât media europeană, de 3,3%, confom ulti­melor statistici ale Autorităţii Bancare Europene, care a publicat tabloul de risc al sistemului bancar european.

Sistemul bancar românesc a reuşit să ob­ţi­nă în 2016 un profit net de aproape 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare câştig anual după iz­buc­nirea crizei economice.