Unde se duc banii? Băncile ţin mai puţină lichiditate la BNR

Autor: Claudia Medrega 14.04.2017

Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 9 mld. lei (2 mld. euro) în fiecare zi lucră­toare din martie, în scădere cu aproximativ 20% atât faţă de nivelul din februarie, cât şi comparativ cu cel înregistrat în martie 2016. Bancherii şi-au ţinut banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25%/ an.

Facilitatea de depozit pe o zi pusă la dispoziţie de ban­ca centrală le permite instituţiilor de credit să plaseze la sfâr­şitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă prede­ter­mi­nată, dacă nu identifică alte surse de plasamente.

Anul 2017 a început cu o medie zilnică a sumelor depu­se de bănci la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi de 13,9 mld. lei (3 mld. euro), iar după vârful înregistrat în ianuarie a urmat o tendinţă descendentă.

Nivelul ridicat al sumelor ţinute la BNR reflectă în mod uzual lichiditatea în exces din sistem. Cu toate că o parte din lichiditatea în exces a fost plasată la banca cen­trală, bancherii au dat drumul şi la împrumuturi, dar revenirea creditării a fost lentă.

Persistenţa excesului de lichiditate în lei şi faptul că economia - sectorul privat şi sectorul public, populaţie şi com­panii - nu beneficiază de această lichiditate şi de dobân­zile aflate la minime istorice sunt întrebări la care cau­t­ă şi BNR răspunsul, după cum a declarat recent guvernatorul Mugur Isărescu.