FMI şi-a schimbat părerea în privinţa României: Creşterea economică din acest an va fi de 4,2% faţă de 3,8% estimarea anterioară

Autor: Corina Zamfir 18.04.2017

Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit prognoza de creştere pentru economia României din acest an de la 3,8% la 4,2%, conform ultimului raport privind evoluţia economiei globale în 2017.

Pentru 2018, prognoza de creştere economică a României este estimată la 3,4% faţă de 3,3%, estimarea anterioară.

Guvernul merge pe o creştere economică de peste 5%, iar majoritatea analiştilor indică o creştere cuprinsă între 3,5% şi 4,5% pentru acest an.

România ar urma să aibă a doua cea mai mare creştere economică din Europa în acest an, după Islanda, care are o prognoză de 5,7%.

În acestă săptămână are loc la Washington reuniunea de primăvară a FMI în care sunt prezentate prognozele economice din întreaga lume.

FMI se aşteaptă la o creştere economică mondială de 3,5% faţă de 3,1% în estimările anterioare.

Europa ar urma să aibă o creştere economică de 1,7% în acest an. SUA vor avea o creştere economică de 2,3%, Japonia de 1,2%, Marea Britanie de 2% şi China de 6,6%.

România nu are în acest moment un acord cu Fondul Internaţional Monetar. Principalele obiecţii ale FMI sunt legate de sustenabilitatea finanţelor publice în condiţiile majorărilor salariale.

În 2016, România a avut o creştere economică de 4,8%, reuşind să mai recupereze din pierderile înregistrate în criză.

Principalul motor de creştere economică este în cea mai mare parte consumul, ca urmare a scăderilor de taxe - TVA, majorările salariale, scăderea dobânzilor atât la lei cât şi la euro.