Suntem dependenţi de multinaţionale. Trei sferturi din exporturi sunt în „mâinile“ a 500 de companii, majoritatea străine. Teritoriul rezervat companiilor antreprenoriale este cel al exporturilor de câteva milioane de euro

Autor: Dana Ciriperu 19.04.2017

Aproape trei sferturi din ex­por­tu­rile României (73,8%), respectiv 42 mld. euro, sunt realizate de cei mai mari 500 de exportatori, un clasa­ment dominat ca­te­goric de companii multi­naţionale. Da­tele ZF arată că în top 500 cei mai mari exportatori se află doar 40-50 de fir­me cu capital majoritar privat ro­mâ­nesc şi doar două companii, Aramis Invest şi Cerealcom Dolj, trimit peste graniţe pro­duse de peste 100 mil. euro fiecare.

Exporturile companiilor antrepre­no­riale încep de la câteva zeci de mi­lioane de euro, dar ponderea lor cea mai mare este în rândul firmelor care tri­mit peste graniţe produse de cel mult 3-4 milioane de euro.

INS nu furnizează valoarea exporturilor pe fiecare companie în parte, însă arată că anul trecut economia locală a avut aproape 21.900 de companii care au derulat activităţi de export de bunuri, cu 300 mai puţin faţă de anul 2015.