Afacerile reţelelor private de laboratoare s-au dublat în şapte ani. Laboratoarele şi centrele de recoltare private care au împânzit ţara au creat o piaţă de 1,3 mld. lei

Autor: Mirabela Tiron 19.04.2017

Laboratoarele medicale private şi-au dublat afacerile în şapte ani, ajungând la o cifră de afaceri totală de 1,3 miliarde de lei în 2015,  faţă 647 milioane de lei în 2008, arată ultimele date disponibile de la Ministerul de Finanţe. Peste 2.500 de companii figurau ca fiind active sub cod CAEN 8690, alte activităţi referitoare la sănătatea umană, arată aceeaşi sursă.



Dispariţia laboratoarelor me­di­cale de stat din am­bula­to­riul public şi tendinţa spi­talelor de stat de externa­lizare a serviciilor de analize medicale au făcut loc operatorilor privaţi să se dezvolte. Deşi cele mai multe laboratoare private au contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), doar o mică parte din pacienţii care ajung cu bilet de trimitere în centrele private de recoltare pot să îşi facă setul de analize recomandat de medic, dat fiind că fondurile de la CNAS sunt epuizate în primele zile ale lunii. Restul trebuie să aştepte câteva săptămâni până prind un loc liber sau se văd nevoiţi să scoată bani din buzunar.

„În România sunt 3,5 milioane de bol­navi cronic (pacienţi cu afecţiuni oncolo­gice, diabet, hepatită, hemofilie, altele) care au nevoie de o monitorizare constantă prin analize medicale. Sunt pacienţi cu boli oncologie care trebuie să îşi repete analizele la trei luni sau chiar o dată pe lună şi care nu pot să întârzie cu efectuarea acestor investigaţii pentru că sănătatea lor depinde de tratamentul oferit în urma acestor analize“, spune Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România. El menţionează că mulţi aleg să se interneze pentru efectuarea analizelor gratuit în spital dat fiind că nu îşi permit să plătească analizele la privat şi nici nu pot aştepta până se găseşte un loc liber cu bilet de trimitere. „Sunt patologii unde fiecare zi con­tează.Pentru aceşti bolnavi situaţia este critică, sunt nevoiţi să bage mâna adânc în buzunar pentru a face setul de analize recomandat de medic“, a mai precizat el.