Nuclearelectrica susţine că distribuirea rezervelor, cerută de Fondul Proprietatea, poate afecta proiectele strategice ale companiei. Acţiunile au scăzut la bursă cu 4%

Autor: Dan Grigore Ivan 19.04.2017
Consiliul de administraţie al Nuclear­electrica (SNN), compania din componenţa in­dicelui BET, referinţa bursei bucureştene, a cărei valoare de piaţă s-a apreciat cel mai pu­ternic de la începutul acestui an, avertizează că distribuirea a 452 milioane lei din rezerve ar putea antrena pericole care s-ar putea trans­pune asupra evoluţiei viitoare a proiec­telor în care este angrenată SNN, con­ducerea com­paniei reiterându-şi propunerea iniţială de distribuire strict a profitului din acest an.
 
Cele mai importante proiecte de investiţii pe termen scurt şi mediu sunt reprezentate de insta­laţia de detritiere, evaluată la aproxi­mativ 170 milioane euro, în vreme retehnolo­gizarea Unităţii 1 s-ar ridica la 1,2-1,5 miliarde euro. „Decapitalizarea societăţii prin distri­buirea de rezerve poate afecta proiectele strategice ale SNN, din perspectiva şanselor de finanţare/cofinanţare cu contribuţii proprii de capital“, se arată în documentul Nuclearelectrica.
 
De asemenea, Nuclearelectrica (SNN), con­trolată în proporţie de 82,49% de statul român, subliniază faptul că suma totală propusă de Fondul Pro­prietatea (FP), deţinătorul unui pachet de acţiuni reprezentând 9,09% din capitalul social, pentru a fi distribuită către investitori, res­pectiv 551,7 milioane lei, este mai mare decât suma tuturor divi­dendelor distribuite de companie din 2002 până în 2015 inclusiv (530,8 milioane lei). Nuclearelectrica a început să distribuie dividende din 2013, până atunci nefiind întrunite condiţiile legale pentru aceasta.