Ministerul Finanţelor prezintă documentul privind impozitarea gospodăriilor

Autor: Corina Zamfir 19.04.2017

Experţii de la Ministerul Finanţelor Publice analizează conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Încă de la începutul anului Guvernul lucrează la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, aşa cum este prevăzut în Programul de Guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal.

După finalizarea analizelor şi a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, în care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice şi înaintat Parlamentului României.

Noul conceptul este evaluat de către o paletă largă de specialişti, atât din partea MFP, cât şi din partea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, a Camerei Consultanţilor Fiscali, a Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi şi a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Potrivit documentului, venitul anual global (Vga) se determină la nivelul fiecărei gospodării şi reprezintă suma veniturilor/câştigurilor nete/brute, după caz, obţinute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepţia veniturilor neimpozabile şi a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.

În ceea ce priveşte determinarea plafonului neimpozitabil aferent (Pn) gospodăriei, Ministerul de Finanţe anunţă că se efectuează pe baza punctajului acordat în funcţie de numărul membrilor gospodăriei. Numărul membrilor luat în calcul la stabilirea punctajului aferent gospodăriei este numărul membrilor declarat la data implementării gospodăriei

Impozitul anual global datorat pe gospodărie se stabileşte prin aplicarea următoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodărie, respectiv asupra venitul net anual global impozabil: 0%  pentru un venit global ajustat negativ şi 10% pentru un  venitul net anual global impozabil pozitiv.

Impozitul anual datorat se comunică de către consultantul fiscal persoanei fizice desemnate din cadrul gospodăriei până la data de 25 mai a anului  fiscal următor celui în care s-au realizat veniturile.

Plata impozitului datorat se efectuează în două tranşe: jumătate din suma datorată la data depunerii declaraţiei de venit global şi cealaltă jumătate în termen de 60 de zile de la data depunerii declaraţiei de venit global.       

Puteţi accesa aici documentul de lucru care stă la baza analizei de specialitate din grupul de lucru