ZF Live. Roxana Gamart, Galeria Mobius: Arta poate fi o investiţie. Valoarea unei maşini scade cand pleci cu ea din showroom, dar la un obiect de artă nu e aşa

Autor: Roxana Rosu 20.04.2017

Piaţa de artă din Romania s-a dez­vol­tat în ultimii ani, numărul artiştilor ti­neri, dar şi al colecţionarilor fiind în creş­tere, în paralel cu galeriile noi unde aceştia pot expune lucrări de artă contemporană. 

"Oamenii cumpără artă pentru că le place, dar şi ca investiţie. Valoarea unei ma­şini scade din clipa în care pleci cu ea din showroom. La fel a unui costum scump de haine. Un obiect de artă nu e aşa, chiar dacă nu are o utilitate imedia­tă, ci o valoare pe verticală. Un colecţio­nar are nevoie de un spaţiu unde să ex­pună atunci cand are mai multe lu­crări. Ele trebuie văzute de public, nu doar de prietenii lui", a spus la ZF Live  Roxana Gamart, coproprietar la Galeria Mobius din Bucureşti.

Galeria a fost deschisă în urmă cu un an şi jumătate într-un spaţiu închiriat, de 120 mp, în apropiere de Piaţa Amzei.

Galeria Mobius combină caracterul comercial cu zona artistică, înregis­trand circa 50 de cumpărători pe an, la o medie de 5-10.000 euro pe lucrare. Anual, galeria vinde circa 20 de ta­blo­uri, cel mai scump fiind o lucrare de Roman Tolici de 35.000 euro.