Un singur sector este responsabil de 70% din tranzacţiile lunii martie de pe Bursa de la Bucureşti

Autor: Dan Grigore Ivan 20.04.2017
Sectorul financiar domină de departe piaţa de capital bucureşteană la capitolul lichidităţii, iar împreună cu sectorul energetic asigură cu adevărat funcţionarea bursei locale.

Emitenţi precum Erste Bank (EBS), Banca Transil­va­nia (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Fon­dul Proprietatea (FP) sau cele cinci SIF-uri formează sec­torul „intermedieri financiare şi asigurări“, ce a înregistrat în luna martie o valoare de tranzacţionare de 861,51 mil. lei, echivalentul a 71,43% din totalul tranzacţiilor din luna mar­tie. De asemenea, în jurul aceluiaşi sector este concentrată cea mai mare parte a valorii de piaţă a emitenţilor de la Bucureşti.

Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor ce for­mea­ză acest segment este de 91,77 mld. lei, peste jumătate din va­loarea tuturor companiilor listate pe bursa locală.

Astfel, pentru o reprezentare cât mai fidelă a economiei româneşti, piaţa de capital de la Bucureşti este nevoită să atragă noi companii şi să ţintească o distribuţie a acestora cât mai apropiată de structura economică a ţării.