Patronatul francez cere oprirea extremiştilor Mélenchon şi Le Pen, în timp ce companiile se pregătesc de ce-i mai rău

Autor: Bogdan Cojocaru 21.04.2017
Într-o schimbare care arată nivelul de alarmare din mediul de business francez când mai sunt doar câteva zile până la alegerile prezidenţiale, patro­natul a renunţat la neutralitatea tra­diţio­nală avertizându-i pe antreprenori asupra pericolelor alegerii extremiştilor Mélenchon şi Le Pen în fruntea ţării.

Pierre Gattaz, preşedintelui celei mai puternice asociaţii patronale franceze Medef, a publicat în presă două texte în care le explica celor trei milioane de antreprenori din Franţa cum îşi pun ţara în pericol dacă îl aleg ca preşedinte pe liderul de extremă stânga Jean-Luc Mélenchon  sau pe cel de extremă dreapta Marine Le Pen, scrie La Tribune. Până la alegerile de duminică, insistă Medef, asociaţia va continua să-şi expună avertizările.

Între timp, companiile şi firmele din Franţa se pregătesc pentru ce-i mai rău.

În 2012, unii i-au reproşat uniunii sindicale CGT a lui Bernard Thibault că a promovat cauza lui François Hollande, candidatul socialist, înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale. Nicolas Sarkozy, rivalul său din al doilea tur, a aşteptat în zadar sprijinul patronatului. Liderii lumii de business au rămas tăcuţi. 

Iniţiativa a fost considerată ca o ruptură de tradiţie. Până atunci partenerii sociali şi-au păstrat în general neutralitatea. Singura excepţie au fost alegerile prezidenţiale din 2002. În numele apărării valorilor republicane, sindicatele au cerut oprirea lui Jean-Marie Le Pen în al doilea tur şi sprijinirea lui Jacques Chirac.  

Când s-a întors în politică, Nicolas Sarkozy nu s-a sfiit să-i reproşeze în public şi privat patronatului sprijinul slab înainte de al doilea tur.

În 2012  Laurence Parisot, pe atunci preşe­dintele Medef, a făcut un bilanţ mai degrabă elogios pentru mandatul lui Sarkozy. Însă sprijinul a fost prea timid pentru a incita patronatul să acţioneze în favoarea preşedintelui care-şi încheia mandatul de cinci ani, dar şi suficient de puternic pentru a-i permite contracandidatului să-i reproşeze că se amestecă în treburi care nu-l privesc.  

De această dată, Pierre Gattaz a trecut Rubiconul. În două texte publicate în Les Echos şi Le Monde, preşedintele Medef s-a lansat într-o şarjă violentă contra candidaţilor care pledează pentru ieşirea Franţei din zona euro şi arată cu degetul la cei indecişi şi la cei care se abţin de la vot.

De la aceste tribune, Pierre Gattaz, nu tocmai un admirator înfocat al Uniunii Europene (critică în special birocraţia din sânul acesteia), vorbeşte despre „plonjonul în gol“ reprezentat de victoria lui Mélenchon sau a Marinei Le Pen, în pofida precauţiei cu care aceşti politicieni vorbesc despre subiectele europene. Până la urmă, Le Pen spune de mult timp că ieşirea din zona euro va fi hotărâtă printr-un referendum. În ceea ce-l priveşte pe Mélenchon, el a indicat că nu este favorabil unui Frexit. De altfel, în ultimele zile politicianul sprijinit de comunişti şi-a mai relaxat poziţia referitoare la euro.

În cadrul patronatelor, Pierre Gattaz nu este singurul care a rupt tăcerea înainte de primul tur. François Asselin, preşedintele CPME, şi-a spus părerea, mai voalat, atunci când a fost întrebat. De mai multe ori el a explicat că pericolele create de ieşirea din zona euro sunt mai mari decât avantajele pe care le-ar aduce o astfel de mutare.

Le Monde apreciază că prin atacurile sale, preşedintele Medef se pregăteşte de viitor. În cazul victoriei lui FranÁois Fillon sau a lui Emmanuel Macron, partenerii sociali, adică organizaţiile patronale şi sindicatele salariaţilor, vor fi forţaţi să acţioneze.

În campanie, Fillon şi-a multiplicat atacurile asupra modelului de protecţie socială şi a rolului jucat de partenerii sociali în acesta. Iar dacă Macron ar fi să-şi aplice programul, partenerilor sociali li se vor lua mai multe dosare importante: pensiile, şomajul şi formarea profesională. Aceasta ar însemna că patronatele şi sindicatele vor deveni din structuri intermediare între stat şi societate simple organizaţii de lobby, simple elemente constitutive ale raportului de forţe dintre stat şi societatea civilă care nu-şi asumă nicio responsabilitate.

Însă pentru Financial Times avertismentele trimise recent de patronat indică nivelul ridicat de alertă din cercurile de business. FT remarcă că în urmă cu doar câteva săptămâni, cei mai mulţi dintre şefii de companii refuzau să vorbească despre alegeri şi erau încrezători că va învinge un candidat pro-business. Într-un articol publicat în Le Monde, peste 200 de lideri de afaceri au îndemnat votanţii să nu-i sprijine pe candidaţii extremişti, pe care i-au acuzat că „vând iluzii, promisiuni false şi daruri imposibile“. Materialul de presă este separat de avertismentele lui Pierre Gattaz. Cele mai recente sondaje de opinie arată că oricare dintre candidaţi are şanse să ajungă în turul doi de vot.

Între timp, scrie Bloomberg, companiile franceze s-au pregătit de ce-i mai rău. O companie industrială cu sediul la Paris ia în considerare mutarea la Londra în cazul în care Melenchon câştigă, a spus CEO-ul acesteia, care a cerut să nu-i fie publicat numele. Directorul executiv al altei companii, una dintre cele mai mari din indicele bursier CAC-40, spune că managerii lucrează la un plan B pentru scenariul în care Le Pen câştigă. Aramis Auto, un broker auto, şi-a asigurat finanţare ca  să reziste dacă băncile se retrag.

„Ne-am securizat liniile de credit cu băncile în urmă cu câteva săptămâni pentru a ne putea finanţa în continuare afacerile“, a afirmat Guillaume Paoli, CEO-ul de la Aramis. O victorie a oricăruia dintre candidaţii extremişti ar duce la deprecierea euro şi la scăderea valorii obligaţiunilor guvernamentale franceze, ceea ce ar afecta băncile şi asigurătorii, deţinători importanţi de astfel de active. În timp ce companiile franceze mari care vând în străinătate ar beneficia iniţial de euro mai slab, prespectiva unor măsuri protecţioniste mai puternice sau a unor taxe mai mari ar putea pune presiuni pe afaceri şi preţurile acţiunilor.

„Filosofia economică a ambilor candidaţi este similară: amândoi sunt anti-business“, spune Jean-Francois Buet, preşedintele FNAIM, asociaţie de brokeri.  „Nici nu îndrăznim să ne gândim la un duel între Marine Le Pen şi Jean-Luc Melenchon în a doua rundă pentru ar fi o catastrofă din perspectivă economică.“