Atac armat în inima Parisului: Champs Elysees a fost evacuat

Autor: Ştefan Stan 20.04.2017

UPDATE 00.50: Poliţia franceză a emis un mandat de reţinere pentru un al doilea suspect în cazul incidentului terorist de la Paris.

Mandatul de reţinere indică faptul că suspectul a sosit cu trenul în Franţa, venind din Belgia.

UPDATE 00.43: Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atentatul de la Paris.

Mesajul de revendicare a fost transmis prin intermediul agenţiei de ştiri Amaq, aparţinând reţelei teroriste Stat Islamic.

Potrivit organizaţiei teroriste sunnite care a proclamat un "califat" în regiuni ocupate în Siria şi Irak, atacul cu armă automată de la Paris a fost comis de islamistul Abu Yusuf al-Beljiki.

UPDATE 00.37: Indiciile existente în atacul armat comis joi seară în centrul oraşului Paris sunt de tip "terorist", a declarat preşedintele Franţei, François Hollande, după reuniunea de criză desfăşurată la Palatul Elysée, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

UPDATE 00.30: O turistă străină a fost rănită în atacul armat produs joi seară în centrul oraşului Paris, anunţă surse din cadrul poliţiei citate de cotidianul Le Figaro, fără a dezvălui naţionalitatea victimei.

"O turistă a fost rănită de gloanţe, având răni la un picior", a declarat un oficial din cadrul poliţiei franceze.

Oficialul citat nu a dezvăluit naţionalitatea turistei.

UPDATE 23:45: Doi agenţi de poliţie au murit în urma incidentului armat care a avut loc în centrul Parisului joi seară, potrivit unei surse din poliţia franceză, citată de agenţia Reuters.

UPDATE 23.25: Un agent de poliţie a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi în atacul armat produs joi seară în centrul Parisului, unul dintre autorii atacului fiind împuşcat mortal, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate citate de postul France Info.

Autorităţile franceze nu au stabilit dacă este un incident de drept comun sau de un act terorist, iar un suspect este urmărit activ, au precizat sursele citate.

Ministerul francez de Interne a transmis că un agent de poliţie a murit, iar altul a fost rănit într-un schimb de focuri produs pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris cu doar trei zile înaintea primului tur al scrutinului prezidenţial.

Premierul Bernard Cazeneuve s-a deplasat la ora 22.00 (23.00, ora României) la Palatul Elysée pentru a-i prezenta preşedintelui François Hollande un raport oficial despre incident.

În Franţa este în vigoare starea de urgenţă în urma unei serii de atentate islamiste soldate în ultimii doi ani cu 238 de morţi.

UPDATE 23.00: Incidentul a avut loc între staţiile de metrou Franklin-Roosevelt and Georges V. Mai multe staţii de metrou din zonă au fost închise.

Ministerul francez de Interne a transmis că presupusul atacator a fost ucis.

Presa francează relatează că atacatorul ar fi deschis focul cu o armă automată în direcţia unei patrule de poliţie.

Poliţistul rănit a fost împuşcat în zona capului, relatează Le Parisien.

Nu este clar dacă este vorba de un incident terorist sau o tentativă de jaf armat.

UPDATE 22.50: Unul dintre poliţişti a decedat, iar atacatorul a fost neutralizat.

Celebrul bulevard francez Champs Elysees a fost evacuat după ce s-au tras mai multe focuri de armă, iar doi poliţişti au fost răniţi.

Raportele de la faţa locului spun că două persoane au deschis focul asupra ofiţerilor de poliţie aflaţi pe bulevard.