Knight Frank: În primul trimestru, cererea de spaţii de birouri din Capitală a ajuns la 100.000 metri pătraţi

Autor: Cristina Bellu 21.04.2017

Tranzacţiile din Bucureşti în primele trei luni ale anului au dus cererea pentru spaţii noi de birouri la 97.300 metri pătraţi, din care 9.550 metri pătraţi s-au livrat prin două proiecte în Central Business District (CBD) – zona de business din centrul Bu­cureştiului, arată o analiză realizată de Knight Frank.

Mărimea medie a unei tranzacţii a crescut în primele trei luni ale anului la 2.400 metri pătraţi, faţă de aproximativ 1.800 metri pătraţi cât a fost în perioada similară a anului trecut..

”Piaţa continuă să se înscrie pe un trend ascendent după un 2016 record, chiar dacă nu vom avea la fel de multe livrări. Este interesant de urmărit ce se va întâmpla în centru, CBD şi Pipera, unde a fost şi cea mai mare tranzacţie până acum din acest an”, spune Horaţiu Florescu, Chairman & CEO Knight Frank România.

Peste 55% din cererea totală din primul trimestru a fost reprezentată de renegocieri şi reînnoiri de contracte, în special în industriile IT şi auto.

Potrivit analizei, cea mai mare tranzacţie a fost renegocierea de 20.000 metri pătraţi din Pipera, iar următoarele două tranzacţii au fost de 10.300 metri pătraţi în Calea Floreasca/Barbu Văcărescu, respectiv 10.000 metri pătraţi în Piaţa Presei Libere.

Zona Calea Floreasca/Barbu Văcărescu a fost cea mai căutată, totalizând 30% dintre cerereri în perioada analizată.

“Cele două proiecte care s-au livrat până acum în 2017– Aviatorilor 8A şi Dorobanţilor 33 – reprezintă doar 5% din spaţiile de birouri pe care le preconizăm până la final de an, care vor însuma peste 190.000 metri pătraţi. Peste 50% din livrările preconizate pentru 2017 se vor face în zona centru-vest, fiind urmată cu 30% de zona Dimitrie-Pompeiu, dar vedem o activitate din ce în ce mai sporită şi în centru şi CBD. ”, spun analiştii de la  Knight Frank care menţionează că The Landmark, cea mai nouă clădire de birouri din zona central a Capitalei prezintă un interes sporit. “Knight Frank a avut deja trei tranzacţii anul acesta şi preconizează închirierea totală până în această vară. “

În primul trimestru al anului, divizia de birouri a Knight Frank România a tranzacţionat aprox. 31.000 metri pătraţi.

Knight Frank este cea mai mare retea globala detinuta privat in domeniul imobiliar. Avand sediul in Londra, Knight Frank, impreuna cu partenerul din Statele Unite, Newmark Grubb Knight Frank, opereaza in 413 birouri, din 60 de tari, pe sase continente unde are peste 14.000 de angajati