Opoziţia din Turcia contestă rezultatul referendumului la instanţa administrativă supremă

Ziarul Financiar 21.04.2017

Partidul Popular Republican (CHP) a pus sub semnul întrebării legitimitatea rezultatelor restrânse, menţionând nereguli în cadrul procesului electoral.

"Am depus un apel la Consiliul de Stat în care cerem anularea deciziei Înaltului Consiliu Electoral de a accepta buletinele de vot neştampilate", a declarat vicepreşedintele Partidului Popular Republican, Bulent Tezcan.

Consiliul de Stat din Turcia este instanţa administrativă supremă care gestionează contestaţiile şi apelurile depuse împotriva instituţiilor publice şi de stat.

Potrivit rezultatelor preliminare, 25 de milioane de cetăţeni turci (51,4 %) s-au pronunţat în favoarea sistemului prezidenţial, iar 23,7 milioane (48,6 %) împotrivă. Rezultatele finale vor fi anunţate până la 28 aprilie.

Observatorii europeni au anunţat că toate buletinele de vot ar fi trebuit să fie ştampilate de către autoritatea electorală înainte de începerea votului, pentru a fi demonstrată validitatea acestora.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi guvernul de la Ankara au respins criticile în legătură cu votul de la referendum, considerând că sunt motivate politic.

Miercuri, Înaltul Consiliul Electoral din Turcia (YSK) a respins recursul depus de cele trei partide de opoziţie privind validitatea referendumului. Partidul Popular Republican a cerut şi amânarea anunţării rezultatului oficial al referendumului până la soluţionarea situaţiei.