Sumele din conturile curente şi de economii au crescut cu 38% în ultimul an, până la 57 mld. lei

Autor: Anelis Baciu 27.04.2017
Clienţii persoane fizice aveau la finalul lu­nii februarie a acestui an 57 mld. lei (aproape 8,3 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu aproximativ 38% peste nivelul din luna februarie 2016, potrivit datelor BNR. În ultimul an sumele plasate în conturi curente şi de economii s-au majorat cu 15,5 mld. lei.
 
Dacă sumele din conturi curente şi de eco­nomii au crescut, valoarea depozitelor pe ter­men scurt (cu scadenţa sub un an) a cres­cut cu doar 1,2%, până la 108 mld. lei (24 mld. euro) în intervalul februarie 2016-fe­bruarie 2017.
 
Creşterea mai rapidă a eco­no­mi­ilor din conturi curente şi de economii de­cât în cazul depozitelor arată preferinţa ro­mâ­nilor pentru un produs mult mai flexibil şi care a ajuns să ofere în prezent randamente chiar mai bune.
 
Conturile curente şi de economii au crescut în contextul în care dobânzile oferite de bancheri pentru depozitele la termen s-au redus puternic şi au ajuns la un nivel mai mic decât cel al conturilor de economii. Cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este de 2% pe an şi se găşeşte în oferta TBI Bank, în timp ce în cazul celei mai bune oferte pentru un cont de economii care apar­ţi­ne Intesa Sanpaolo randamentul anualizat ajun­ge la 2,39%. În topul băncilor cu cele mai bune oferte la conturile curente se nu­mă­ră şi Libra, Banca Carpatica şi Credit Agricole, în timp ce printre băncile cu cele mai bune dobânzi la depozite se regăsesc Libra, Marfin, Intesa Sanpaolo şi Credit Agricole.