Rezultate financiare formidabile pentru banca centrală elveţiană

Autor: Catalina Apostoiu 28.04.2017

Vreţi acţiuni cu adevărat sigure? V-aţi putea gândi atunci la o participaţie la Banca Elveţiei, scrie Wall Street Journal. 

Acţiunile uneia dintre puţinele bănci centrale tranzacţionate public au avansat cu peste 50% în ultimul an. Cu un dividend mic, fix şi o ofertă limitată, acţiunile băncii se tranzacţionează mai degrabă ca nişte obligaţiuni sau suveniruri. Acestea devin astfel o alternativă atractivă la depozite şi obligaţiuni.

Banca centrală elveţiană a înregistrat un profit de 7,9 mld. franci elveţieni (7,95 mld. dolari) în T1/2017, graţie câştigurilor legate de uriaşele rezerve valutare acumulate în timpul campaniei de depreciere a monedei locale, potrivit Reuters.

Banca a generat un profit de 5,3 mld. franci din rezervele valutare, care au urcat la 683,18 mld. franci la sfârşitul lunii martie, o cifră ce depăşeşte PIB-ul ţării.

Banca a realizat de asemenea un profit de 2,2 mld. franci din creşterea valorii aurului pe care-l deţine, şi 466,4 mil. franci din dobânzile negative percepute pe conturile de depozite la vedere deţinute pentru băncile comerciale.